Erik Juffermans Erik Juffermans
08/11/2022 20:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2022 20:10

Koningin Máxima pleit voor een digitale euro

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Koningin Máxima pleit voor een digitale euro

Foto: Dolfilms/Shutterstock

Onze eigen koningin Máxima heeft zich tijdens een conferentie van de Europese Commissie uitgesproken over het belang van een digitale euro. Volgens Máxima kan een digitale versie van de euro leiden tot meer financiële inclusiviteit en gelijkheid. Ze geeft ook aan optimistisch te zijn over de inspanning van de Europese Centrale Bank in hun ontwikkeling van een central bank digital currency (CBDC).

‘Gegijzelde’ topman van crypto exchange Binance ontsnapt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Een digitale euro is win-win

De koningin gelooft dat een digitale versie van de euro een ideale win-win situatie zou zijn. Het zou namelijk leiden tot goedkopere transacties en het vereenvoudigen van ingewikkelde en langdurige processen. Ze voegt daar wel aan toe dat politieke hervormingen nodig zijn voordat een digitale Euro daadwerkelijk gelanceerd kan worden.

“Vertegenwoordigers van de publieke sector hebben een verantwoordelijkheid om het financiële systeem openbaar, inclusief, en behulpzaam te maken voor iedereen. Dus laten we ons een betere toekomst voorstellen en een digitale euro creëren die voor elke Europeaan werkt.”

Máxima’s focus op een digitale Euro komt niet uit de lucht vallen. Onze koningin is naast regent ook betrokken bij de Verenigde Naties voor het ontwikkelen van financiële inclusiviteit. Een CBDC is dus volgens de koningin de ideale manier om deze inclusiviteit te realiseren.

Advertentie

ECB experimenteert met digitale euro

In september werd bekend dat de Europese Centrale bank met vijf grote bedrijven, waaronder Amazon, samenwerkt om de digitale euro te testen. Volgens de ECB heeft een digitale euro de potentie om de financiële invloed van grote bedrijven in te perken.

Deze testfase is onderdeel van een tweejaar durend process waarbij de digitale euro tot in de puntjes geperfectioneerd moet worden. Volgens de planning moet er ergens volgend jaar een wettelijk kader voor een digitale euro op tafel komen. Huidige schattingen plaatsen de lancering van een digitale euro in 2025.

Deze week maakte de New Yorkse Federal Reserve ook bekend bezig te zijn met testrondes voor transacties met een digitale dollar. Het onderzoek simuleerde internationale transacties tussen de digitale dollar en acht verschillende buitenlandse valuta. De testen waren zeer veelbelovend volgens een woordvoerder. Desalniettemin moet er nog veel gebeuren voordat een een digitale dollar daadwerkelijk in werking gesteld kan worden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie