Simon Bosch Simon Bosch
29/04/2024 17:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/04/2024 16:36

Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash

Foto: OlegRi/Shutterstock

In maart werd bekend dat het Openbaar Ministerie een flinke celstraf eist van Alexey Pertsev, de in Nederland wonende ontwikkelaar van de crypto-mixer Tornado Cash. Niet veel later verscheen zijn Amerikaanse collega Roman Storm ook voor het gerecht. Maar de Verenigde Staten geven niet mee, blijkt uit nieuwe documenten dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft ingediend bij de rechtszaal.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Overheid maakt crypto mixer illegaal

Volgens verschillende overheden hebben criminelen via Tornado Cash miljarden witgewassen. Door software te maken voor deze dienst, hebben de ontwikkelaars dit witwassen mogelijk gemaakt. Daarom onderwierp de Amerikaanse overheid de mixer in de zomer van 2022 aan zware sancties.

Sindsdien is het verboden voor inwoners van de Verenigde Staten om de dienst te gebruiken. Sterker nog, de maatregel heeft zelfs geleid tot geautomatiseerde censuur op de Ethereum (ETH) blockchain. Veel Ethereum-validators zijn overgestapt op software die automatisch bepaalde transacties niet op de blockchain zet.

Maar de strenge maatregelen gelden niet alleen in de Verenigde Staten. Vlak na de invoering van de wet arresteerde de Nederlandse politie Alexey Pertsev op grond van het faciliteren van witwassen; tot groot protest van de crypto-community. De arrestatie leidde afgelopen maart tot een vereiste celstraf van 64 maanden.

Advertentie

Overheid VS niet eens met Tornado Cash-ontwikkelaar

Roman Storm wilde net als Pertsev de aantijgingen van de overheid aanvechten, zij het in de Verenigde Staten en niet in Nederland. Hij vindt net als Pertsev dat hij onschuldig is, omdat hij alleen software heeft geschreven waarmee je je privacy kunt beschermen. Als mensen ervoor kiezen om geld wit te wassen, dan is volgens de programmeur hun keuze.

Maar de Amerikaanse overheid is het hier niet mee eens. In een bij de rechtbank van New York ingediend document houdt de Openbaar Aanklager voet bij stuk; Tornado Cash helpt criminelen, en is daardoor een illegale dienst. Ook zouden Storm en de andere medeoprichters te veel macht over Tornado Cash hebben gehad, bijvoorbeeld over de gedeelde wallets waarmee de transacties geanonimiseerd worden.

Verder concludeert het Openbaar Ministerie dat Tornado Cash in feite een geldwisselkantoor is, terwijl het hier geen licentie voor heeft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie