Simon Bosch Simon Bosch
22/04/2024 11:56 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2024 11:00

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM

Foto: JPstock/Shutterstock

Er is een hoop aan het veranderen in de Europese crypto-industrie. Dat komt vooral door de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) en de DAC8-wetgeving.

Zo wordt de Nederlandse overheid een stuk strenger voor crypto-bedrijven. Crypto-bedrijven kunnen nu een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vergunningen voor Nederlandse crypto-bedrijven

In een persbericht schrijft de AFM dat bedrijven vanaf deze maandag (22 april) vergunningsaanvragen kunnen doen bij de toezichthouder. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt pas vanaf 30 december 2024 officieel in werking. De AFM bevestigt dit, maar bedrijven kunnen zich hier wel al op voorbereiden. De toezichthouder streeft ernaar de vergunningen vanaf 30 december te laten ingaan, mits de aanvragen tijdig zijn ingediend.

Voor de bedrijven die al vóór 30 december 2024 actief waren, geldt een overgangstermijn. Zij moeten de vergunning vóór 30 juni 2025 hebben als ze crypto-investeringsproducten aan willen blijven bieden. Met een vergunning voor Crypto-Asset Service Provider (CASP) kunnen bedrijven overal in de EU hun diensten aanbieden.

Het is ook mogelijk om een zogenaamde notificatie aan te vragen, welke vergelijkbare eigenschappen als een vergunning heeft. Verder kun je als bedrijf een ‘pre-scan’ aanvragen, waarmee de aanvraag gemakkelijker voltooid kan worden en bovendien samen met de AFM kennis uit kunt wisselen.

Advertentie

Nederlandse overheid erg streng voor crypto

De AFM moet zich net als andere Nederlandse overheidslichamen houden aan MiCAR, die op Europees niveau ingevoerd zal worden. Het Nederlandse kabinet heeft eind vorig jaar de Europese versie van de wet goedgekeurd.

De AFM is niet de enige die wil dat crypto-bedrijven in Nederland onder toezicht staan. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat bedrijven zich registreren, alhoewel DNB niet vraagt om vergunningen, maar enkel om registraties. Vorig jaar was deze toezichthouder bron van grote kritiek omdat deze registraties torenhoge kosten met zich meebrengen.

De Nederlandse overheid is erg streng voor de crypto-sector. Niet alleen bedrijven worden namelijk onderworpen aan regulatie, hetzelfde geldt voor protocollen. Dat maakt het volgens critici erg lastig om aan de regels te voldoen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie