Roy van Krieken Roy van Krieken
21/07/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2023 18:01

Nederlandse overheid gaat jacht maken op crypto influencers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse overheid gaat jacht maken op crypto influencers

Foto: rafiqzuhairr / Shutterstock.com

Ze zijn al langere tijd een doorn in het oog voor overheden over de hele wereld: crypto influencers. Op sociale media en binnen de crypto gemeenschap zijn ze vaste kost, maar als het aan de Nederlandse overheid ligt dan gaat er binnenkort hard opgetreden worden. Een nieuwe wet, afkomstig uit de EU, moet ervoor zorgen dat Nederlanders op het internet minder misleid gaan worden door influencers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto influencers

Volgens de Rijksoverheid betekent dit feitelijk dat kopers van crypto niet langer misleid mogen worden en worden misleidende reclames verboden. De termen misleiding en reclame zijn hier brede begrippen. Een bericht op Twitter van een bekende influencer om een bepaalde altcoin te kopen zou hier in de basis bijvoorbeeld al onder kunnen vallen.

De nieuwe regels zijn onderdeel van nieuwe wetgeving die door de hele EU ingevoerd gaat worden. De Europese Commissie heeft in mei van dit jaar een breed regelgevend kader genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA) goedgekeurd, maar voordat deze wetgeving ook daadwerkelijk in de lidstaten van kracht gaat is er ook nationale wetgeving nodig, zo ook in Nederland. 

Deze wetgeving moet voor eens en altijd het ‘Wilde Westen’ karakter van de crypto industrie in Europa aan banden leggen. Onderdeel hiervan is dus ook het terugdringen van ‘misleiding’ en ‘illegale promotie’ door crypto influencers.

De wet is momenteel nog niet van kracht. Hiervoor loopt momenteel een consultatiefase van zes weken. Na de zomer worden reacties verwerkt en zal een wetsvoorstel aan de Raad van State worden aangeboden. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving op zijn vroegst in 2024 in Nederland pas echt gaat gelden.

MiCA crypto wet

MiCA gaat uiteraard veel verder dan enkel het aanpakken van crypto influencers. Zo zijn stablecoins een belangrijk onderwerp in de MiCA-wet. De organisaties die stablecoins uitgeven zullen onder verscherpt toezicht vallen en moeten voldoen aan strenge aanvullende eisen. Ook zal er veel beter toezicht komen op handelsplatformen.

De grootste crypto exchange van Nederland, Bitvavo, maakt zich in ieder geval geen zorgen over MiCA. Volgens het platform zal MiCA juist eindelijk de broodnodige duidelijkheid verschaffen en zullen consumenten in Europa beter beschermd worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie