Roy van Krieken Roy van Krieken
21/07/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2023 18:01

Nederlandse overheid gaat jacht maken op crypto influencers

Nieuws
Nederlandse overheid gaat jacht maken op crypto influencers

Foto: rafiqzuhairr / Shutterstock.com

Ze zijn al langere tijd een doorn in het oog voor overheden over de hele wereld: crypto influencers. Op sociale media en binnen de crypto gemeenschap zijn ze vaste kost, maar als het aan de Nederlandse overheid ligt dan gaat er binnenkort hard opgetreden worden. Een nieuwe wet, afkomstig uit de EU, moet ervoor zorgen dat Nederlanders op het internet minder misleid gaan worden door influencers.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto influencers

Volgens de Rijksoverheid betekent dit feitelijk dat kopers van crypto niet langer misleid mogen worden en worden misleidende reclames verboden. De termen misleiding en reclame zijn hier brede begrippen. Een bericht op Twitter van een bekende influencer om een bepaalde altcoin te kopen zou hier in de basis bijvoorbeeld al onder kunnen vallen.

De nieuwe regels zijn onderdeel van nieuwe wetgeving die door de hele EU ingevoerd gaat worden. De Europese Commissie heeft in mei van dit jaar een breed regelgevend kader genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA) goedgekeurd, maar voordat deze wetgeving ook daadwerkelijk in de lidstaten van kracht gaat is er ook nationale wetgeving nodig, zo ook in Nederland. 

Deze wetgeving moet voor eens en altijd het ‘Wilde Westen’ karakter van de crypto industrie in Europa aan banden leggen. Onderdeel hiervan is dus ook het terugdringen van ‘misleiding’ en ‘illegale promotie’ door crypto influencers.

De wet is momenteel nog niet van kracht. Hiervoor loopt momenteel een consultatiefase van zes weken. Na de zomer worden reacties verwerkt en zal een wetsvoorstel aan de Raad van State worden aangeboden. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving op zijn vroegst in 2024 in Nederland pas echt gaat gelden.

MiCA crypto wet

MiCA gaat uiteraard veel verder dan enkel het aanpakken van crypto influencers. Zo zijn stablecoins een belangrijk onderwerp in de MiCA-wet. De organisaties die stablecoins uitgeven zullen onder verscherpt toezicht vallen en moeten voldoen aan strenge aanvullende eisen. Ook zal er veel beter toezicht komen op handelsplatformen.

De grootste crypto exchange van Nederland, Bitvavo, maakt zich in ieder geval geen zorgen over MiCA. Volgens het platform zal MiCA juist eindelijk de broodnodige duidelijkheid verschaffen en zullen consumenten in Europa beter beschermd worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Advertentie