Simon Bosch Simon Bosch
26/04/2024 07:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2024 19:42

Nieuwe crypto wet nodigt Amerikaanse banken uit tot stablecoinmarkt

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto wet nodigt Amerikaanse banken uit tot stablecoinmarkt

Foto: Shaun Jeffers/Shutterstock

De cryptomarkt wacht al jaren op duidelijke regels van overheden, maar de overheid van de Verenigde Staten is hier bijzonder terughoudend in. Toch werkt ook de VS aan verbetering. Een nieuwe wet voor stablecoins is al een tijd in de maak, en volgens analisten zou deze banken ertoe kunnen zetten om stablecoins uit te geven.

Bitcoin en ethereum ETF’s maken hun historische debuut in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF's maken hun historische debuut in Hongkong

Amerikaanse stablecoin wet

De Amerikaanse overheid heeft met de Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act al een uitgebreid pakket aan maatregelen klaargestoomd. Vooralsnog gaat het nog om een wetsvoorstel, maar deze wordt al gesteund door zowel de Democratische als de Republikeinse partij.

Ook dringen steeds meer delen van de overheid inmiddels aan op algehele crypto-regulatie. Volgens Janet Yellen van het Ministerie van Financiën helpt dit om criminele activiteiten zoals witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Advertentie

Crypto wet goed voor banken, slecht voor USDT

Kredietbeoordelaar S&P Global schrijft in een onderzoeksrapport dat de wet voor een vloedgolf aan nieuw geld zou kunnen zorgen. Het stimuleert banken namelijk om de markt in te stappen. De wet verbiedt bedrijven zonder bankenlicentie namelijk om stablecoins uit te geven met een marktwaarde van meer dan 10 miljard dollar.

Dat betekent dat banken weer een streepje voor zouden hebben. De afgelopen jaren gold eigenlijk juist het tegenovergestelde, doordat banken wegens het gebrek aan regulatie en de aan crypto verbonden grote risico’s erg terughoudend waren met het investeren in crypto.

Die limiet van 10 miljard dollar zou ook slecht nieuws kunnen betekenen voor bedrijven zoals USDT-uitgever Tether, die zo’n licentie mist. Op het moment heeft USDT een marktwaarde van zo’n 110 miljard dollar, en het vormt een belangrijk deel van de crypto-infrastructuur. Veel crypto exchanges gebruiken USDT in hun handelsparen met volatiele cryptocurrencies.

S&P Global benadrukt dat het grootste deel van de stablecoins bovendien buiten de VS wordt uitgegeven. USDT vormt hier het overgrote deel van.

Bijna net zo belangrijk is het totale verbond op algoritmische stablecoins. Dit zijn stablecoins waarvan het onderpand vaak iets anders is dan dat wat de token moet representeren. De koers wordt namelijk stabiel gehouden doordat market makers automatisch kopen en verkopen. Maar er zijn de afgelopen jaren veel van deze tokens geflopt, daarom wil de overheid een compleet verbod.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie