Een Indonesische financiële toezichthouder, de Commodity Futures Trading Regulatory Agency (BAPPEBTI), heeft op 18 februari aangekondigd nieuwe regelgeving omtrent cryptocurrencies in te zullen voeren.
De nieuwe regelgeving verplicht cryptocurrency-exchanges eerst te registreren en goedgekeurd te worden voordat ze mogen opereren, dat cryptocurrencies officieel als commodities (handelsgoederen) worden gezien en dat alle exchanges aan anti-money laundering (AML) en know your customer (KYC) regelgeving moeten voldoen.
Indrasari Wisnu Wardhana, hoofd van de Bappebti, zegt:
Indonesië wil bescherming bieden aan mensen die willen investeren in cryptocurrency, zodat ze niet worden bedrogen door frauduleuze verkopers.
Echter, niet iedereen is even blij met de nieuwe regelgeving. Om een nieuwe cryptocurrency-exchange op te starten is een minimumkapitaal nodig. Eentje die vele malen hoger ligt dan nodig is om zelfs een reguliere bank op te starten; $106 miljoen tegenover $177.000.
Toch lijkt het nieuws een grote impact te hebben op het aantal bitcoin (BTC) transacties in het land. Uit recente data van Coin Dance, een platform dat de wekelijkse volumes van bitcoin-exchange Localbitcoins bijhoudt, blijkt dat de afgelopen week het aantal bitcoin-transacties in Indonesië enorm gestegen is.
Ongeveer 10,3 miljard rupiah ($730.000) werd vorige week in bitcoin verhandeld in Indonesië. Dat is meer dan het dubbele van de 4,5 miljard rupiah ($319.000) in de week ervoor.
Initial coin offerings (ICO’s) blijven nog wel verboden in Indonesië. Begin deze maand kondigde Zuid-Korea ook aan het verbod op ICO’s te blijven handhaven.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.