
De Oekraïense overheid publiceerde in een officiële verklaring haar plannen voor verdere ontwikkelingen omtrent de legalisering en wetgeving van cryptocurrencies in de regio.
Voor het Oekraïense Ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel is dit een volgende stap in het erkennen van cryptocurrencies als een opkomende technologie. Als onderdeel van dit initiatief gaf het ministerie het nieuwe overheidsbeleid vrij waarmee men meer overzicht gaat houden op verschillende crypto-gerelateerde sectoren. Dit beleid zal in 2021 in werking treden.
Ondertussen zal de Oekraïense overheid rond de periode 2018-2019 nieuwe regelgeving introduceren die de lokale crypto handel zal moeten vormgeven. Cryptocurrency exchanges zullen hierbij onder andere verplicht worden KYC (Know Your Customer) en anti-witwas systemen te implementeren, wat de handhaving van de markten zal vergemakkelijken.
Hierna, rond 2020, hoopt de overheid ook dieper in de crypto-mining industrie, smart contract protocollen, en belastingen te duiken.
Wat betreft belastingen laat onderzoeker Denis Zarytsky weten dat de officiële verklaring een percentage van zo’n 5% benoemt voor alle instanties en individuen die over crypto investeringen beschikken. Dit is dus aanzienlijk lager dan de 10% belasting die gehanteerd wordt in onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
In oktober pleitte Yuriy Derevyanko, een lid van de anti-corruptie beweging New Forces en een Oekraïens wetgever, echter voor de totale afschaffing van crypto belastingen tegen eind 2020. Volgens Derevyanko heeft de crypto sector namelijk het potentieel om een van de belangrijkste markten van het land te worden. Als zodanig moet de groei dus vooral gestimuleerd worden.
Hoe dan ook ziet de toekomst er goed uit voor de crypto sector in de Oekraïne; zowel de regerende en oppositiepartijen zijn voorstanders van de crypto en blockchain sectoren en zijn positief over het groeipotentieel op lange termijn.
Meerdere landen hebben in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt omtrent crypto regulatie. Singapore, Zuid-Korea, Japan, Zwitserland, het VK, en Frankrijk hebben dusdanig nieuwe wetgeving en infrastructuur geïntroduceerd.
Hoewel het driejarenplan van Oekraïne reden is voor optimisme hebben sommige experts ook hun twijfels; drie jaar is namelijk een lange tijd voor een opkomende markt en het zou dus veel van de innovatie en ontwikkeling weg kunnen geven aan andere opkomende markten.