Roy van Krieken Roy van Krieken
13/01/2022 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2022 19:05

Pakistan stevent af op totaalverbod Bitcoin industrie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Pakistan stevent af op totaalverbod Bitcoin industrie

Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Lokale media in Pakistan melden dat de centrale bank en de regering aldaar hebben besloten om de crypto industrie volledig te verbieden. Zij hebben een adviesrapport opgesteld en dit rapport is inmiddels verstuurd naar de relevante ministeries voor verdere beoordeling.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Totaal verbod crypto

Dit is de eerste keer dat de centrale bank van Pakistan een standpunt over digitale activa kenbaar maakt. Eerder maakte het hoogste gerechtshof van het land al bekend dat zij het liefst extensieve regulatie van de crypto sector zouden zijn, maar het lijkt het er nu op dat dit niet meer nodig is.

Alles wijst er op dit moment op dat er een totaal verbod op de gehele crypto industrie aan zit te komen in Pakistan. Het gaat echter slechts om een advies van de centrale bank en de regering. Het zou theoretisch dus nog kunnen dat er heftige weerstand tegen een mogelijk verbod zal opduiken.

Uiteindelijk bepalen de ministeries of een totaal verbod mogelijk is binnen de grenzen van de grondwet. Deze ministeries zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het opstellen van een wettelijk raamwerk.

Daarom is het op dit moment nog onmogelijk om te kunnen zeggen wat het precieze verbod in kan gaan houden. Hoogstwaarschijnlijk zal het verboden worden voor particuliere en professionele investeerders om te handelen in cryptocurrencies en zullen crypto exchanges hun deuren in Pakistan moeten sluiten.

Reden voor het verbod?

De belangrijkste redenen voor het advies om de crypto industrie te verbieden is het feit dat de regering en de centrale bank geloven dat crypto activa veelvuldig worden gebruikt bij het financieren van terrorisme en het witwassen van geld.

Het valt te betwisten of een totaal verbod de enige oplossing is om dergelijke malafide praktijken tegen te gaan. Andere landen hebben namelijk simpelweg zogeheten know your customer (KYC) procedures verplicht gesteld, in plaats van dat zij direct een volledige nieuwe industrie aan banden hebben gelegd.

Desalniettemin lijkt Pakistan met dergelijke maatregelen geen genoegen te nemen en de centrale bank en de regering lijken vastberaden om in de voetsporen van onder meer China te treden. Mocht een totaal verbod daadwerkelijk van de grond komen in Pakistan dan zal het in een lijstje van ongeveer tien andere landen komen te staan waar crypto activa volledig verboden zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie