Simon Bosch Simon Bosch
10/01/2023 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2023 06:01

Pas op: Nieuw virus treft crypto-wallets, exchanges en Europese banken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Pas op: Nieuw virus treft crypto-wallets, exchanges en Europese banken

Foto: wk1003mike/Shutterstock

2022 stond niet alleen in het teken van een grote bearmarkt, maar ook van een recordaantal hacks. Helaas is er nog geen einde gekomen aan de hacks. Een Duitse regulator waarschuwt financiële bedrijven voor nieuwe malware onder de naam ‘Godfather.’ Ook veel crypto-bedrijven zouden er last van hebben.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Slim virus wil je crypto en je bankrekening

Dit virus is een zogenaamde ‘Trojan horse’, dat ongemerkt je Android-apparaten binnendringt door zich voor te doen als een onschuldig bestand. In onschuldig plaatje, tekstdocument of in een applicatie zit de schadelijke software verstopt. In dit geval is het virus verscholen in apps van financiële dienstverleners.

Cyberbeveiligingsbedrijf Group-IB beschrijft uitgebreid hoe de aanvallers te werk gaan. Eerst kopiëren ze het uiterlijk van applicaties. Als je zo’n app opent op een geïnfecteerd apparaat krijg je in plaats van de echte app een identiek ogende webversie voorgeschoteld, waarmee de aanvallers je inloggegevens proberen te stellen en tweefactorauthenticatie (2FA) proberen te omzeilen.

Er zijn al minimaal 419 bedrijven in 16 verschillende landen geïnfecteerd. Dit zijn voor 50,9% ‘gewone’ financiële instituten zoals banken, waaronder 143 in Europa. Eén van deze banken zou Nederlands zijn, alhoewel we er nog niet achter zijn welke bank dit precies is. Andere banken bevinden zich veelal in Canada, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Turkije.

22,2% van de bedrijven is app-aanbieder van crypto-wallets, en 25,7% is een crypto exchange. Ook voor deze categorie wordt niet genoemd van welke bedrijven er dubbele apps in omloop zijn.

Advertentie

Duitse beleidsmaker waarschuwt

De Duitse financiële beleidsmaker BaFin waarschuwt in een statement voor Godfather, maar helaas vertelt ook deze instelling niet welke bedrijven er getroffen zijn. BaFin is de afgelopen tijd erg vocaal geweest over cyberbeveiliging. Zo constateerde het onlangs dat banken geen interesse hebben in crypto door het enorme aantal oplichters. Ook vroeg het Coinbase’ Duitse tak over hoe het bedrijf gereguleerd moet worden, en gaf het de industrie op een anti-crypto-conferentie tegengas.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie