Rusland gaat mogelijk ook bitcoin voor import gebruiken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland gaat mogelijk ook bitcoin voor import gebruiken

Foto: Marcelo Mollaretti/Shutterstock

Gisteren werd bekend dat Iran officieel gebruik gaat maken van cryptocurrencies om voor importgoederen te betalen. Dit heeft mogelijk alles te maken met het omzeilen van Westerse sancties. Dit plan heeft ook de aandacht gekregen van Rusland. De Russische minister-president, Mikhail Mishustin, gaf aan dat de adoptie van cryptocurrencies in dit kader van cruciaal belang is.

Rusland en crypto-adoptie

Volgens Mishustin zijn er strategische overwegingen die spelen bij het omarmen van cryptocurrencies. Gebruik maken van digitale activa, zoals uiteraard bitcoin (BTC), voor de import van goederen zou een veilig alternatief zijn voor bestaande methoden.

De premier voegde daaraan toe dat digitale activa een goede gelegenheid bieden om te zorgen voor ononderbroken betalingen voor import en export. Mishustin wees ook op het belang van het waarborgen van de onafhankelijkheid van de technische infrastructuur en de cyberveiligheid van financiële instellingen.

“We moeten intensief innoverende gebieden ontwikkelen, waaronder de invoering van digitale activa. Dit is een veilig alternatief voor alle partijen dat een ononderbroken betaling kan garanderen voor de levering van goederen uit het buitenland en voor de export.”

Wie tussen de letters door leest komt uiteraard al snel tot de conclusie dat het goedkeuren van cryptovaluta voor de import en export voortkomt uit de noodzaak om onder Westerse sancties uit te komen. Naar aanleiding van de invasie van Oekraïne werd Rusland overladen met Westerse sancties die de Russische economie totaal hebben lek geschoten.

Hetzelfde geldt voor Iran, dat eveneens zwaar onder druk gezet wordt door economische sancties vanuit het Westen door hun kernwapenprogramma. 

Cryptocurrencies worden langzaam omarmd

Het is vrij opmerkelijk te noemen dat Rusland sinds een paar maanden plotseling de crypto industrie als een kans ziet. Voorheen wilde het namelijk niets van de crypto wereld weten. Sterker nog, niet lang geleden zag het er naar uit dat Rusland een totaal verbod op cryptovaluta zou gaan invoeren.

Klaarblijkelijk hebben Westerse sancties ervoor gezorgd dat dit sentiment uit de Russische overheid werd verwijderd. Nu zijn zowel Rusland als Iran in bepaalde opzichten juist voorlopers als het op de adoptie van cryptovaluta aankomt.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie