Iran keurt crypto wet goed, gaat het bitcoin gebruiken voor de import?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Iran keurt crypto wet goed, gaat het bitcoin gebruiken voor de import?

Foto: saeediex / Shutterstock.com

De adoptie van crypto als bitcoin (BTC) is nog altijd groeiende. En helaas horen daar ook minder positieve verhalen bij. Zo nu en dan komen verhalen voorbij in het crypto nieuws over criminelen die crypto gebruiken als betaalmiddel. Nu heeft Iran zelfs goedkeuring gegeven om crypto te gebruiken voor de internationale handel, dit om sancties te kunnen omzeilen.

Iran wil sancties omzeilen met crypto

Uit berichtgeving van het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim blijkt dat er een nieuwe wet is aangenomen in het land. Met de wet is het nu toegestaan om crypto te gebruiken om de import te betalen. Hieronder vallen goederen als auto’s en brandstof. Dat meldt de minister van Industrie, Handel en Mijnbouw, Reza Fatemi Amin.

De mogelijkheid om crypto te gebruiken voor de import vloeit voort uit een overeenkomst tussen het ministerie van Industrie, Handel en Mijnbouw en de Iraanse centrale bank. Normaal gesproken worden euro’s en dollars gebruikt om bijvoorbeeld auto’s te importeren. Maar dat is dus niet langer nodig.

Iran kampt al langer met sancties naar aanleiding van zijn kernprogramma. Door cryptocurrencies te gebruiken kan het deze sancties enigszins gemakkelijk omzeilen.

Wordt bitcoin gebruikt?

Het is onduidelijk welke cryptocurrencies de Iraanse overheid hier in het vizier heeft. Wel is bekend dat Iran een actieve bitcoin mining sector heeft. De nieuwe wet betekent overigens niet dat Iran gewoon weer zonder problemen mee kan doen aan de wereldwijde handel. Middels de blockchain kan men namelijk precies volgen waar transacties naartoe stromen. Bovendien zullen westerse landen natuurlijk nog steeds de sancties blijven handhaven.

Iran en het gebruik van crypto voor de internationale handel is vaker in het nieuws gekomen. De recente wet is een volgende stap op het pad dat Iran is ingeslagen. Begin deze maand werd de eerste transactie met crypto voor de import uitgevoerd. Het bedroeg toen een order van $10 miljoen. Destijds liet een hooggeplaatste Iraanse functionaris weten dat dit toen pas het begin was van de bredere crypto adoptie door het land.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie