Roy van Krieken Roy van Krieken
25/10/2022 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2022 16:30

SEC-voorzitter: De crypto markt is helemaal niet ‘decentraal’

Nieuws
SEC voorzitter Gary Gensler:

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, heeft zich onlangs uitgelaten over de zogenaamde ‘decentrale aard’ van de crypto markt. Volgens Gensler is er weinig tot geen sprake van decentralisatie en beheersen een kleine aantal grote partijen een significant deel van de markt.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is crypto wel decentraal?

Gary Gensler ziet decentralisatie niet als een inherent kenmerk van de cryptomarkten, ondanks de oorsprong van cryptocurrencies in het omzeilen van gecentraliseerde autoriteiten zoals banken en overheden.

“Er is een tendens dat centrale tussenpersonen profiteren van schaalgrootte, netwerkeffecten en toegang tot waardevolle gegevens. Hoewel technologische innovaties herhaaldelijk gevestigde bedrijfsmodellen ontwrichten, heeft centralisatie nog steeds de neiging om opnieuw de kop op te steken,”

Gensler deed deze uitspraken tijdens een financiële conferentie in New York, dat meldt The Block vandaag. Volgens Gensler betekent de mate van centralisatie in de crypto markt dat er mogelijk bepaalde problemen de kop op kunnen steken. Daarnaast stelde hij dat met name crypto-exchanges eigenlijk juist extreem gecentraliseerde organisaties zijn die ook als zodanig vanuit een regelgevend oogmerk benaderd zouden moeten worden.

“Wat betreft de tussenpersonen, de zogenaamde crypto-exchanges of leenplatforms en dergelijke, die zijn sterk gecentraliseerd,” zei de SEC-voorzitter. “Ze hebben de neiging om honderden tokens te hebben. Het is een soort van voorbij de waarschijnlijkheid dat er enkele effecten-tokens op staan.”

Advertisement

Zijn cryptocurrencies effecten?

Uiteraard komt hier ook het vraagstuk of bepaalde cryptocurrencies effecten, ofwel securities, zijn hier weer tevoorschijn. De SEC heeft namelijk de jurisdictie in de Verenigde Staten over de handel van effecten, en op dit moment is er een strijd gaande om te bepalen welke crypto-producten als effecten gezien kunnen worden.

Het beste voorbeeld hiervan is uiteraard de beruchte rechtszaak tussen de SEC en Ripple (XRP). De rechtszaak woedt al bijna twee jaar en de SEC beschuldigde Ripple ervan om XRP tokens te verkopen als effect zonder dat zij hiervoor de benodigde licenties hadden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement