Kevin Schijven Kevin Schijven
04/08/2021 06:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/08/2021 06:11

SEC voorzitter wil een “robuust toezichtregime” voor crypto als bitcoin (BTC)

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter wil een robuust toezichtregime voor crypto als bitcoin (BTC)

Foto: Tada Images/Shutterstock

Gary Gensler, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft grote interesse in de cryptocurrency markt. Echter vindt hij een zogenaamde hands-off, of terughoudende, benadering van toezicht, die veel marktpracticanten graag willen, helemaal niets.

Gensler meldt in een interview met Bloomberg, gepubliceerd op 3 augustus, dat hij een “robuust toezichtregime” overweegt, gericht op het creëren van waarborgen en de bescherming van investeerders tegen fraude.

“Hoewel ik neutraal ben over de technologie, zelfs geïntrigeerd – ik heb er drie jaar les in gegeven en me erin verdiept – ben ik niet neutraal over de bescherming van investeerders. Als iemand wil speculeren, is dat hun keuze, maar wij hebben als land een rol om die investeerders te beschermen tegen fraude.”

De SEC voorzitter ziet toekomst in de technologie, het zou de economie wellicht een boost kunnen geven, maar alleen met bedachtzame regulatie, zegt Gensler. Hij wil een wetsvoorstel indienen die de SEC toegang zou geven om cryptocurrency-exchanges te monitoren.

Volgens Gensler zou namelijk het reguleren van exchanges wellicht de snelste methode zijn om grip te krijgen op de crypto markt. Hij zegt echter dat de SEC momenteel ook kijkt naar initial coin offerings (ICO’s), custody services, stablecoins en decentralized finance (DeFi). Hij zegt dat het adverteren van een specifiek rendement op een crypto, de lening onder de toezicht van de SEC zou kunnen laten vallen. Ook zouden platformen die crypto in een pool samenbrengen als een gemeenschappelijk fonds kunnen worden bestempeld.

De SEC zou ook momenteel aan een nieuwe regel werken die bedrijven dwingt om hun koolstof uitstoot en andere milieurisico’s te rapporteren. Gensler wil echter geen tijdlijn geven voor enige actie van de SEC. Ook wil hij geen commentaar geven over een eventuele goedkeuring van een bitcoin exchange-traded fund (ETF). Er liggen momenteel meer dan een dozijn aanvragen hiervoor bij de SEC op tafel. Momenteel zorgt een anders wetsvoorstel in de VS al voor grote zorgen in de markt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie