Cryptocurrency-gerelateerde_slachtoffers_eisen_€10_miljard_van_de_EU

Slachtoffers van cryptocurrency gerelateerde misdrijven eisen €10 miljard van de EU

Een advocatenkantoor heeft namens 30 slachtoffers van cryptocurrency-gerelateerde misdrijven een aanklacht ingediend bij de Europese Unie. De slachtoffers eisen €10 miljard ($11,2 miljard) in restitutie. Dat meldt de Australische cryptocurrency nieuwssite Micky op 4 juni.

Dr. Jonathan Levy van advocatenkantoor Berlad Graham LLP zegt dat zijn cliënten in totaal meer dan $16,8 miljoen hebben verloren. Toch eisen ze €10 miljard in hun claim. De slachtoffers komen uit verschillende landen uit de EU als Italië en Slowakije, maar ook buiten de EU zoals de Verenigde Staten en Australië.

Doordat cryptocurrency-transacties vaak internationaal worden uitgevoerd is het moeilijk te achterhalen welk land bevoegd is om over dergelijke zaken te oordelen. Volgens de aanklacht vallen cryptocurrencies onder de jurisdictie van de EU vanwege anti-money laundering (AML) regelgeving en regelgeving omtrent de bescherming van persoonsgegevens.

Advertentie

Volgens een rapport uit 2018 van het Europees Parlement is er al meer dan $7,8 miljard gefraudeerd met cryptocurrencies via witwaspraktijken, belastingontduiking en piramidespelen. De aanklacht zegt dat de EU en haar lidstaten niet genoeg hebben gedaan om consumenten te beschermen.

De aanklacht beschuldigt ook social mediaplatformen als Facebook, Twitter, Instagram en Youtube ervan medeverantwoordelijk te zijn voor de cryptocurrency fraude. Volgens Dr. Levy worden zij rijk door persoonsgegevens aan criminelen door te verkopen. De meeste slachtoffers in deze zaak zouden oorspronkelijk benaderd zijn door fraudeurs via sociale media.

Of deze zaak een kans van slagen heeft is maar de vraag. De meeste overheden hadden in het verleden waarschuwingen omtrent handel in cryptocurrency uitgegeven. Onervaren investeerders moeten oppassen en dit soort investeringen zijn altijd op eigen risico. Toch zou een oordeel van een supranationale organisatie als de EU van grote betekenis voor de markt kunnen zijn.

Begin vorige maand bracht CipherTrace een rapport uit waarin stond dat er al $356 miljoen aan cryptocurrency in 2019 is gestolen en er aan $1,2 miljard is gefraudeerd.

Kort daarna werd Binance, een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, gehackt. Er werden toen 7.000 bitoins (BTC) gestolen ter waarde van ongeveer $40 miljoen.

Heb je gisteren de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Advertentie
Ad
Ad
Bitvavo
Reviewed
€5.633,00 Kopen
1
1
Coinmerce
Reviewed
€5.658,60 Kopen
2
2
Litebit
Reviewed
€5.678,28 Kopen
3
3
Bitonic
Reviewed
€5.682,38 Kopen
4
4
Anycoin Direct
Reviewed
€5.703,75 Kopen
5
5
Bitcoinmeester
Reviewed
€5.715,94 Kopen
Laatste nieuws