Kevin Schijven Kevin Schijven
05/06/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2019 06:00

Slachtoffers van cryptocurrency gerelateerde misdrijven eisen €10 miljard van de EU

Nieuws
Cryptocurrency-gerelateerde_slachtoffers_eisen_€10_miljard_van_de_EU

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Een advocatenkantoor heeft namens 30 slachtoffers van cryptocurrency-gerelateerde misdrijven een aanklacht ingediend bij de Europese Unie. De slachtoffers eisen €10 miljard ($11,2 miljard) in restitutie. Dat meldt de Australische cryptocurrency nieuwssite Micky op 4 juni.
Dr. Jonathan Levy van advocatenkantoor Berlad Graham LLP zegt dat zijn cliënten in totaal meer dan $16,8 miljoen hebben verloren. Toch eisen ze €10 miljard in hun claim. De slachtoffers komen uit verschillende landen uit de EU als Italië en Slowakije, maar ook buiten de EU zoals de Verenigde Staten en Australië.
Doordat cryptocurrency-transacties vaak internationaal worden uitgevoerd is het moeilijk te achterhalen welk land bevoegd is om over dergelijke zaken te oordelen. Volgens de aanklacht vallen cryptocurrencies onder de jurisdictie van de EU vanwege anti-money laundering (AML) regelgeving en regelgeving omtrent de bescherming van persoonsgegevens.
Volgens een rapport uit 2018 van het Europees Parlement is er al meer dan $7,8 miljard gefraudeerd met cryptocurrencies via witwaspraktijken, belastingontduiking en piramidespelen. De aanklacht zegt dat de EU en haar lidstaten niet genoeg hebben gedaan om consumenten te beschermen.
De aanklacht beschuldigt ook social mediaplatformen als Facebook, Twitter, Instagram en Youtube ervan medeverantwoordelijk te zijn voor de cryptocurrency fraude. Volgens Dr. Levy worden zij rijk door persoonsgegevens aan criminelen door te verkopen. De meeste slachtoffers in deze zaak zouden oorspronkelijk benaderd zijn door fraudeurs via sociale media.
Of deze zaak een kans van slagen heeft is maar de vraag. De meeste overheden hadden in het verleden waarschuwingen omtrent handel in cryptocurrency uitgegeven. Onervaren investeerders moeten oppassen en dit soort investeringen zijn altijd op eigen risico. Toch zou een oordeel van een supranationale organisatie als de EU van grote betekenis voor de markt kunnen zijn.
Begin vorige maand bracht CipherTrace een rapport uit waarin stond dat er al $356 miljoen aan cryptocurrency in 2019 is gestolen en er aan $1,2 miljard is gefraudeerd.
Kort daarna werd Binance, een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, gehackt. Er werden toen 7.000 bitoins (BTC) gestolen ter waarde van ongeveer $40 miljoen.
Heb je gisteren de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie