De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) deed op 28 februari een onverwachte aankondiging. De toezichthouder zal maar een aantal cryptocurrencies toestaan waarmee Initial Coin Offerings (ICO’s) mogen worden gehouden. Daarnaast legde het nog een aantal andere beperkingen op.
De Thaise SEC komt met een lijst met toegestane cryptocurrencies. Alleen de crypto’s die op deze lijst staan mogen worden gebruikt voor ICO’s en als basis voor handelsparen voor de handel op crypto exchanges.
De op dit moment toegestane crypto’s zijn bitcoin (BTC), ethereum (ETH), Ripple’s XRP en stellar (XLM). Dit betekent dus dat alle andere altcoins niet mogen worden gebruikt voor onder andere ICO’s.
De aankondiging lijkt uit het niets te komen. Zo valt zelfs in de officiële aankondiging van de Thaise SEC te lezen:
In elk geval heeft de lijstupdate geen impact op beleggers of digitale activabedrijven, omdat tot nu toe geen nog ICO gehouden is waar de genoemde digitale valuta voor gebruikt werden. Daarnaast hebben de nu operationele digitale exchanges nooit BCH, ETC of LTC als basis voor handelsparen gebruikt.
Velen vragen zich dan ook af waarom de Thaise SEC de moeite nam om deze beperkingen door te voeren. Of er een specifieke reden achter zit zullen we wellicht de komende periode achter komen.
Het politieke landschap in Thailand is erg onrustig sinds de militaire coup in 2006. Toen nam het leger de leiding over van Thaksin Shinawatra. Thaksin is echter vandaag de dag nog steeds erg populair in Thailand, met als interessant feitje dat hij zelf ook een bitcoiner is. Zo zei hij in 2017 nog: “het internet wordt het World Wide Web of Information genoemd, maar Blockchain is de World Wide Ledgers of Value.”
Mocht Thaksins partij winnen tijdens de aankomende verkiezingen dan kunnen we eventueel een positievere houding van het land verwachten tegenover cryptocurrency. De Thaise koninklijke familie is echter geen fan van Thaksin en probeert hem dan ook in alles te hinderen. Of we Thaksin ooit weer aan de macht zullen zien in Thailand is dus nog maar de vraag.