Sander van Rijn Sander van Rijn
26/11/2023 11:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/11/2023 11:27

Val FTX en Binance tonen noodzaak voor strenge Europese crypto wetgeving

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cryptos crecen con fuerza en Europa: mil nuevos proveedores en 2023

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Eind vorig jaar stortte FTX in en onlangs moest Binance een boete van €4 miljard betalen. De gebeurtenissen omtrent deze wereldwijd bekende cryptobeurzen tonen de noodzaak voor nieuwe wetgeving, zegt een functionaris van de Europese Commissie.

Volgens Ivan Keller, de Europese beleidsmedewerker in kwestie, is de aankomende Europese Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving noodzakelijk om investeerders te beschermen in dergelijke situaties.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

MiCA crypto wet behoedt voor marktmanipulatie

Keller sprak afgelopen week over de MiCA wet tijdens de MoneyLIVE conferentie in Amsterdam. Hij zei toen het volgende:

“Ik denk dat we verschillende ongelukkige bevestigingen hebben gehad die min of meer die weg van strenge regulering inslaan. FTX was zeker een van de grote, en nu recentelijk met Binance. Ons standpunt is dat dit regelboek een aantal van de risico’s zal verzachten.”

Keller benadrukte ook dat de MiCA wet niet alleen investeerders en financiële stabiliteit in Europa moet beschermen, maar ook innovatie in crypto moet stimuleren. De wet is ook bedoeld om marktmanipulatie voorkomen.

Hij merkte op dat er momenteel 40 technische regels worden opgesteld door de European Securities and Markets Authority (ESMA) en de European Banking Authority (EBA). Deze regels moeten een bijdrage leveren aan toepassen van MiCA in de praktijk.

Advertentie

MiCA crypto wet ook belangrijk voor Nederland

De MiCA crypto-wet ging in juni 2023 van kracht. Het stelt Europese overheden in staat om strenger op te treden tegen crypto-bedrijven die zich niet aan de regels houden. Ook de Nederlandse overheid speelt een vooroplopende rol in de MiCA regelgeving.

Onlangs kwam de overheid met een nieuwe wetsvoorstel om nog strenger te controleren op geldstromen binnen de crypto-industrie. Ook zou de bescherming tegen malafide reclames op de prioriteitenlijst staan.

Volgend jaar juni zullen de langverwachte specifieke regels met betrekking tot stablecoins worden doorgevoerd. Voorschriften voor de Europese cryptobeurzen en crypto wallet-aanbieders worden volgend jaar in december ingevoerd.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie