Kevin Schijven Kevin Schijven
24/10/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2019 06:00

Voormalig CFTC voorzitter: Trump-regering en bitcoin-futures hebben markt gecrasht eind 2017

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Voormalig CFTC voorzitter: Trump-regering en bitcoin-futures hebben markt gecrasht eind 2017

De regering van Trump zou verantwoordelijk zijn geweest voor het barsten van de ‘bitcoin (BTC) bubble’, oftewel zeepbel, eind 2017. Dat zegt Christopher Giancarlo, voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) tegen cryptocurrency nieuwssite CoinDesk.

Een van de grote onbekende verhalen van de afgelopen jaren is dat de CFTC, de Treasury Department, de SEC en de directeur van de National Economic Council, Gary Cohn, geloofden dat de lancering van bitcoin-futures de impact zou hebben om de bitcoin zeepbel te laten knappen. En dat werkte.

Aldus Giancarlo, die op 21 oktober een toespraak hield tijdens de Pantera Summit in San Fransisco. Hij was in april opgestapt na 5 jaar voorzitter te zijn geweest van de CFTC.
Eind 2017 bereikten de koersen van bitcoin en de meeste altcoins hun all-time high. Bitcoin was bijna $20.000 waard op 17 december. Een dag later werden bitcoin futurescontracten gelanceerd op de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Chicago Board Options Exchange (CBOE). De prijs van bitcoin kelderde de weken erna hard omlaag.
Volgens Giancarlo werd dit besluit genomen vanwege de financiële crisis van 2008. Destijds werden niet de benodigde stappen genomen door toezichthouders om deze zeepbel op tijd te laten knappen en die fout wilde de regering niet nogmaals met bitcoin maken:

Na de financiële crisis van 2008 was er een legitieme druk op de toezichthouders in de trant van: waar waren ze tijdens de zeepbel van hypotheken voor onroerend goed, en waarom hadden ze geen stappen gezet om die zeepbel te laten knappen wanneer ze dat konden?

Giancarlo meldt dat zij hun lesje geleerd hadden: toezichthouders moeten ingrijpen en de markt vrij houden als dat kan. De goedkeuring van bitcoin futurescontracten was een kans en middel om in te grijpen, zegt hij.
Onlangs kwam naar buiten dat het aantal long posities op bitcoin futures van CME verdubbeld zijn in de maand oktober.
De huidige voorzitter van de CFTC, Heath Tarbert, zei deze week dat hij verwacht dat ether (ETH) futurescontracten in 2020 op de markt zullen verschijnen.
De markt is wat saai, maar ga niet uit verveling traden! Hou je aan je plan en heb geduld. Benieuwd naar het plan van Crypto Insider David? Klik dan hier om zijn net verschenen wekelijkse column te lezen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie