prijsdaling_van_bitcoin_heeft_niks_te_maken_met_bombedreigingen

Prijsdaling van Bitcoin heeft niks te maken met bombedreigingen

0

Afgelopen vrijdag daalde wederom de prijs van ‘s werelds grootste cryptocurrency Bitcoin (BTC) met zo’n 6%. Enkele partijen, waaronder Business Insider Australia, beweren nu dat dit het gevolg zou zijn van een e-mail explosie van bombedreigingen in New York.

Vaak wordt gedacht dat Bitcoin geheel anoniem is en het compleet onmogelijk is transacties te traceren. Echter, is de kern van Bitcoin gebaseerd op consensus. Een transactie wordt aan een ‘blok’ toegevoegd die vervolgens aan het publieke blockchain-netwerk wordt doorgegeven via nodes (knopen) die weer informatie doorgeven over het netwerk.

Gezien het blockchain-netwerk openbaar is kan iedereen via Blockchain Explorer wallets analyseren en de transacties achterhalen. Bedrijven als Chainalysis plaatsen tags bij wallets die vermoedelijk zijn gebruikt bij criminele activiteiten. Als zo’n wallet onder de loep wordt genomen middels een KYC-actie kunnen de autoriteiten worden ingeschakeld.

Aan de hand van dit gebrek aan anonimiteit initieerde Mastercard een project voor de ontwikkeling van anonieme cryptocurrency transacties, wat bleek uit een octrooiaanvraag die was vrijgegeven door het Amerikaanse Patent and Trademark Office.

Op deze manier wisten de Zuid-Koreaanse autoriteiten vorige maand ook een “ICO exit” scam tegen te gaan. Upbit werd op de hoogte gebracht van de situatie, waarna het direct de wallets bevroor. Dusdanig konden de oplichters hun buit niet liquideren, wat ertoe leidde dat de criminele groep schuldig pleitte en de getroffen beleggers moest terugbetalen.

In het geval van de bombedreigingen in New York eisten de criminelen per e-mail een dwangsom in BTC. Als de BTC echter wordt omgezet in fiat kunnen de autoriteiten achterhalen wie verantwoordelijk is.

Dit laat zien dat het onwaarschijnlijk is dat de bombedreigingen tot de koersdaling hebben geleid. Daarnaast zou de beëindiging van het onderzoek ertoe hebben geleid dat de koerswaarde herstelde, gezien al snel bekend werd dat er geen apparaten zouden zijn ontdekt die verbonden waren met de bommeldingen, aldus de NYPD:

Houd er rekening mee – er is een e-mail in omloop die een bommelding bevat waarin om Bitcoin-betalingen wordt gevraagd. Hoewel deze e-mail naar meerdere locaties is verzonden, zijn er zoekopdrachten uitgevoerd waarbij GEEN APPARATEN zijn gevonden. 

Dit laat zien dat argumenten omtrent het criminele gebruik van cryptocurrencies wellicht nogal overdreven zijn. De infrastructuur rond crypto is inmiddels dusdanig versterkt dat het bijna onmogelijk is om BTC in USD om te zetten zonder KYC en Anti-Money Laundering (AML) -systemen te activeren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws