Erik Juffermans Erik Juffermans
19/05/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2023 12:30

Ripple CEO: Europa profiteert van chaos omtrent wetgeving in VS

Nieuws
CEO de Bitcoin Suisse: la UE no prohibirá las criptos pero las frenará

Foto: increation87/Shutterstock

We schrijven dit jaar geregeld over de chaos in Amerika als het gaat over crypto regelgeving. Amerikaanse toezichthouders lijken niet te trappelen om duidelijke richtlijnen vast te stellen voor crypto bedrijven. Ondertussen doet Europa dit wel, en er lijkt een grote transitie gaande.

Het is een ‘kwestie van tijd’ voor Ethereum ETF’s goedgekeurd worden

De Amerikaanse crypto exodus

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) is de boeman van de crypto sector in de Verenigde Staten en maakt het de crypto industrie zeer lastig. Meerdere prominente bedrijven lijken een verhuizing naar het buitenland te overwegen, wellicht een oversteek naar Europa. Hierover speculeert de CEO van Ripple (XRP), Brad Garlinghouse, op donderdag in een interview met CNBC:

“[Vanwege verwarrende regulatie in de VS] zie je ondernemingen en investeringen naar andere jurisdicties stromen. Vooral Europa lijkt sterk te profiteren van deze verwarring in de Verenigde Staten.”

In Europa gaat het er wetgevend gezien een stuk beter aan toe. Hoewel autoriteiten niet per definitie groot fan zijn van de crypto sector, zien we wel langzaamaan meer duidelijkheid ontstaan. Zo werd bijvoorbeeld vorige week de langverwachte MiCa crypto wet aangenomen door de Europese ministers van Financiën. 

De MiCa crypto wet legt duidelijke richtlijnen vast waar crypto bedrijven zich in de Europese Unie aan moeten houden. Hoewel dit gebruikers en bedrijven een stuk minder vrijheid zal geven, is het een stuk beter dan de situatie in Amerika. De vijandige houding van de SEC ten opzichte van de Amerikaanse crypto sector neemt onhoudbare vormen aan. 

Rooskleurig verschiet crypto in Europa

Het is een duidelijk contrast met de situatie in bijvoorbeeld Frankrijk. Zo lijken de Fransen de deuren wagenwijd open te gooien voor bedrijven die het wetgevende klimaat in Amerika ontvluchten. Owen Simonin, de CEO van een Frans crypto investerings platform geeft uitleg:

“In Frankrijk hebben we het voordeel van een duidelijk [wetgevend] raamwerk. Frankrijk zal waarschijnlijk zijn wetgevende kader uitbreiden naar het Europese niveau. Het biedt een duidelijk, gedefinieerd wetgevend kader dat grote internationale bedrijven aantrekt, en daarmee de Europese markt voor hen opent.”

Frankrijk heeft sinds 2019 al duidelijke wetgevingen voor crypto bedrijven. Daarnaast zal vanaf volgend jaar de eerdergenoemde Europese MiCa crypto wet in werking treden. De verwachting is, zolang Amerikaanse toezichthouders blijven ploeteren, dat Europa de Amerikaanse crypto exodus een nieuw thuis zal bieden. Het ziet er dus vooralsnog rooskleurig uit voor de toekomst van de Europese crypto industrie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie