Robin Hazekamp Robin Hazekamp
29/12/2023 20:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2023 21:24

Ripple en XRP tegen de Amerikaanse overheid: een samenvatting van 2023

XRP-XRP
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple en XRP tegen de Amerikaanse overheid: een samenvatting van 2023

Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock

2023 was een succesvol jaar voor crypto gigant Ripple en zijn munt XRP. Het bedrijf won het van de Amerikaanse financiële waakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). Rechter Analisa Torres besloot dat de secundaire verkoop van XRP geen ‘effecten’ betreft. Alhoewel de SEC wel gelijk kreeg dat het bij de directe verkoop van XRP door Ripple wél om effecten ging, was dit een enorme overwinning voor het bedrijf.

Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
  • xrp-xrp-logo
    Ripple nieuws

Crypto rechtszaak tussen Ripple en waakhond loopt al jaren

Van 13 op 14 juli verdubbelde Ripple’s munt XRP binnen enkele uren. De cryptocurrency schoot van een waarde rond de $0,46, richting de $0,90. De crypto markt stond versteld van hoe rap een van de populairste munten op de markt omhoog schoot. De reden hiervoor was een (gedeeltelijke) overwinning voor Ripple binnen een rechtszaak met de Amerikaanse SEC.

Al sinds december 2020 staan de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar. Jarenlang duurde de rechtszaak voort. De SEC beschuldigde Ripple ervan dat XRP een ‘effect’ was, een soort aandeel, en dat het bedrijf daarom geregistreerd moet staan bij de SEC. Dat stond Ripple echter niet, met als reden dat de koers van XRP niet door hen beïnvloed wordt. 

In mei 2023 behaalde Ripple een grote overwinning door de SEC een aantal belangrijke documenten te laten publiceren. In deze ‘hinman’ documenten stonden een aantal gesprekken en een speech van voormalig SEC-topman William Hinman. Hierin werden cryptocurrencies omschreven als “geen effecten”, indien ze gedecentraliseerd genoeg waren. Zeer belangrijk voor XRP.

Advertentie

Ripple wint XRP rechtszaak, SEC laat aanklachten vallen

Na vele jaren strijden werd op 13 juli 2023 een uitspraak over de Ripple rechtszaak gedaan. De overziende rechter Analisa Torres van de New York Court besloot dat XRP niet gezien mag worden als effect in de secundaire verkoop. In de door Ripple uitgevoerde directe verkoop van XRP aan grote investeerders was er wel sprake van ‘effectenhandel’. XRP steeg keihard door het nieuws.

Het enige wat nog gedaan moet worden binnen de rechtszaal is de definitieve afronding. De rechter zal bepalen hoeveel Ripple moet betalen als boete aan de SEC voor hun directe verkoop. Dat zal hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2024. De SEC wilde nog in hoger beroep gaan, maar heeft in oktober 2023 alle aanklachten tegen Ripple topmannen Brad Garlinghouse en Chris Larsen laten vallen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie