Simon Bosch Simon Bosch
08/04/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 19:00

Ripple vs. SEC: is een flinke boete de uitkomst?

xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple contra la SEC: ¿el resultado será una cuantiosa multa?

Foto: Maksim Safaniuk/Shutterstock

In december van 2020 klaagde de SEC crypto-reus Ripple aan. Het bedrijf zou de token XRP hebben verkocht als een ongeregistreerd effect. Nu de rechtszaak langzaam tot een einde komt heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een nieuw argument ingezet, en helaas zou dit tot een flinke boete voor Ripple kunnen leiden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC spreekt zichzelf tegen

Op Twitter schrijft advocaat en crypto-enthousiasteling Bill Morgan over een opmerking uit de summary judgement-indiening van de SEC uit december. Beide partijen hebben toen een dergelijk document ingeleverd bij de rechter, waarin zij hebben samengevat hoe zij in de zaak staan.

Morgan citeert dat de SEC vindt dat de prijs van XRP simpelweg wordt gedicteerd door de koersbewegingen van bitcoin (BTC) en ether (ETH) – althans, voor 90% dan.

Ripple wordt vaak bekritiseerd omdat het ongeveer de helft van alle XRP-tokens in eigen bezit heeft. Als de SEC het bij het rechte eind heeft, dan geldt het argument dat Ripple de prijs manipuleert dus niet. Tegelijkertijd vindt de SEC dat Ripple de prijs juist wél manipuleert, dit is één van de voornaamste redenen waarom Ripple is aangeklaagd.

Morgan vindt het argument van de SEC onredelijk, omdat bitcoin en ether voor praktisch elke crypto-activa de prijs beïnvloeden. De marktwaarde van deze tokens vormt op het moment van schrijven immers zo’n 66% van de totale marktwaarde van crypto, volgens data van CoinGecko.

Advertentie

Krijgt Ripple een boete?

De populaire advocaat Jeremy Hogan reageerde op de tweet. Hij denkt dat de rechter voor een middenweg zou kunnen kiezen. Sinds halverwege 2018 zou Ripple niet echt meer een invloed op de prijs hebben gehad, waardoor de verkopen ná deze tijd geen effecten (een type financiële contracten) meer waren.

Dat kan betekenen dat Ripple een boete zou krijgen, waarna Ripple verder kan met de bedrijvigheden. XRP zou dan de enige crypto zijn met juridische duidelijkheid in de VS. Hij suggereert ook dat Coinbase dan XRP weer zou kunnen aanbieden op het platform. Het bedrijf suggereerde onlangs dat dit mogelijk is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie