Roy van Krieken Roy van Krieken
25/02/2024 20:05 6 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2024 20:10

Achter de schermen: waarom Coinbase naar crypto-Nederland kijkt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Coinbase is al jaren een titaan in de wereld van crypto en de meeste crypto-investeerders hebben ongetwijfeld van het bedrijf gehoord. Op dit moment is het de grootste exchange in de Verenigde Staten en staat het op plek vier wereldwijd. De Amerikaanse crypto-reus staat nu aan de vooravond van een belangrijke expansie in Europa, met een speciaal plekje voor de Nederlandse markt. Aan het roer van deze strategische beweging staat Elke Karskens, een doorgewinterde Nederlandse veteraan in de tech-industrie en het huidige hoofd van de regio’s Benelux en Nordics bij Coinbase.

Crypto Insiders sprak met Elke over de toekomst van Coinbase in Nederland en Europa, maar dit verhaal gaat over meer dan alleen zakelijke expansie en stipt ook het belang van Europese wetgeving aan die later dit jaar in werking zal treden. Het zou zomaar kunnen dat Nederlandse crypto investeerders de komende jaren vaker met Coinbase te maken gaan krijgen.

Amerikaanse crypto-grootmacht

Vandaag de dag is Coinbase in de Verenigde Staten waarschijnlijk het grootste en bekendste cryptobedrijf, maar buiten de Verenigde Staten is de invloed en de grip op de markt van Coinbase een stuk kleiner. Volgens Elke Karskens komt maar een klein deel van de omzet van Coinbase momenteel van buiten de Verenigde Staten. Dat terwijl de internationale markt gigantisch is.

“Ongeveer twintig procent van onze omzet komt momenteel uit internationale activiteiten, terwijl meer dan tachtig procent van de crypto wereldwijd wordt verhandeld.”

Doordat de internationale markt zo groot is, is het voor Coinbase van groot belang dat het uitbreidt naar andere markten buiten de Verenigde Staten en een logisch doelwit voor zo’n uitbreiding is uiteraard Europa. De pijlen zijn dan ook op de Europese markt gericht.

“We zijn van plan om de komende jaren aanzienlijk meer te investeren in internationale markten en willen onze producten zodanig aanbieden dat ze goed aansluiten bij lokale behoeften” vertelt Karskens.

Een brug tussen Coinbase en Nederland

Elke Karskens is momenteel het hoofd van Coinbase voor de Benelux en de Nordics. Ze brengt een rijke ervaring vanuit haar tijd bij onder meer Facebook en andere techgiganten, maar ook een diepe verbondenheid met Nederland. “Ik ben geboren en getogen in Amsterdam.” Met die lokale expertise zit het dus wel goed.

Nederland staat bekend om de innovatieve aanpak en snelle adoptie van nieuwe technologieën. Mede om die reden is het door Coinbase geïdentificeerd als een cruciaal gebied voor Coinbase’ expansie in Europa.

“Nederland speelt een cruciale rol in onze Europese expansieplannen,” bevestigt Karskens. “Dit is niet alleen vanwege de groeiende interesse in crypto onder de Nederlandse bevolking, maar ook vanwege de strategische positie van Nederland als een brug naar de rest van Europa.”

Dat Coinbase steeds hardnekkiger voet aan de grond wil krijgen in Nederland heeft ook impact op Nederlandse crypto-investeerders. Coinbase belooft Nederlandse gebruikers een mix van toegankelijkheid, veiligheid en een uitgebreid aanbod aan diensten. Het geeft crypto-investeerders daarnaast wat meer keuze in een markt die door een klein aantal spelers wordt gedomineerd.

Het feit dat Coinbase beursgenoteerd is terwijl veel concurrenten dat niet zijn, draagt volgens Karskens bij aan de betrouwbaarheid van het handelsplatform. Door de notering op de beurs is het bedrijf namelijk verplicht om elk kwartaal allerlei belangrijke financiële documenten te publiceren. Zo is de bedrijfsvoering van Coinbase volledig en uitzonderlijk transparant, hetgeen bij sommige concurrenten niet bepaald het geval is, aldus Karskens.

“We zijn beursgenoteerd, dus wat er gebeurde met veel concurrenten die er misschien nu niet meer zijn, of niet meer in Nederland actief zijn, gebeurt bij ons niet,” verklaart Karskens. 

Op dit moment is Coinbase een van de weinige internationale crypto exchanges met een officiële registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het aanbieden van crypto-gerelateerde diensten. Zo valt Coinbase in Nederland ook onder toezicht van het orgaan bij het bieden van crypto-handelsdiensten.

Cryptowetgeving EU kan enorme impuls veroorzaken

Dit jaar staat er in Europa een implementatie van belangrijke nieuwe wetgeving op de agenda; de Markets in Crypto Assets-wet (MiCA). De wet belooft de cryptomarkt in Europa volgens een duidelijk raamwerk te reguleren. Sommige mensen zien dit helemaal niet zitten, want de overheid zou zich niet moeten bemoeien met de crypto industrie. Volgens deze groep mensen is overheidsbemoeienis niets minder dan een doodzonde. Het zou haaks staan op het decentrale karakter van crypto.

MiCA heeft volgens Elke juist de potentie om een enorme impuls te geven aan de crypto-industrie.

“Het is nog onduidelijk wat overheden willen en zodoende ook wat zij verwachten van cryptobedrijven. Deze onzekerheid zorgt soms voor grote problemen.”

Zo blijven grote vermogensbeheerders en andere financiële instellingen in veel gevallen nog aan de zijlijn staan, wachtend op duidelijk regelgeving omdat zij niet weten waar ze precies aan toe zijn.

“We zijn ontzettend enthousiast over MiCA. Ik vind dat Europa hierin een goede stap zet, vooral als je het vergelijkt met Amerika, waar duidelijk regelgeving ook in 2024 nog uitblijft. […] Wij geloven dat deze regelgeving de crypto-economie volwassener zal maken. Alle spelers, niet alleen Coinbase, krijgen duidelijke kaders over wat wel en niet mag. Dit stelt ons in staat om ons intensief op innovatie te richten.” 

Coinbase strijdt voor financiële inclusie

Coinbase’ missie gaat verder dan het creëren van een uitgebreid en betrouwbaar platform voor de handel in crypto; het streeft ernaar economische vrijheid wereldwijd te vergroten.

“Onze missie is om zoveel mogelijk mensen in het crypto-ecosysteem te betrekken,” verklaart Karskens. “Dit streven is bijzonder relevant in een tijd waarin financiële inclusie een steeds belangrijker wereldwijd thema wordt.”

“Als je kijkt naar het traditionele financiële systeem is dat eigenlijk niet echt inclusief en eerlijk. Toegang tot dit systeem is eigenlijk alleen mogelijk als je het jezelf kan veroorloven. Wij in Nederland zitten in een luxepositie, maar op veel plekken in de wereld is het hebben van toegang tot een bank geen gegeven. Crypto is veel inclusiever en veel toegankelijker. Iedereen kan eraan meedoen.”

Crypto biedt hierin een uitstekende oplossing volgens Karskens. En Coinbase kan voorloper zijn op dit gebied. De missie om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot het crypto-ecosysteem staat volgens Karskens hoog in het vaandel bij Coinbase, en is iets waar zeker niet licht over gedacht wordt.

Al met al is Coinbase dus duidelijk van plan om de vleugels te spreiden en na de Verenigde Staten ook Europa te veroveren. Als crypto investeerder kun je dergelijke strategische overwegingen eigenlijk enkel toejuichen. Meer concurrentie wat betreft handelsplatformen is eigenlijk altijd goed. De komende tijd zullen we ongetwijfeld meer van Coinbase horen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie