Erik Juffermans Erik Juffermans
12/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/08/2023 12:00

Baas van gevallen Crypto beurs moet alsnog per direct de cel in

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Baas van gevallen Crypto beurs moet alsnog per direct de cel in

Foto: lev radin / Shutterstock.com

Eind vorig jaar stortte de grote crypto exchange FTX in. De oprichter en voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, moet terecht staan voor zware aanklachten. Toch mocht hij tot voor kort zijn proces afwachten in zijn ouderlijk huis. Dat houdt nu echter op, de borgtocht van SBF is namelijk ingetrokken. Dat betekent dat de gevallen CEO alsnog per direct de gevangenis in moet. De reden hiervoor is het vermeende sjoemelen met bewijs, maakt Reuters bekend.

Crypto Ontbijt: $4,3 miljard Binance boete, uniswap stijgt 80% en meer
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto baas alsnog naar de gevangenis

Begin deze maand verzocht de aanklager in de zaak dat de borgtocht van Bankman-Fried wordt ingetrokken. Hier heeft de rechter dus gehoor aan gegeven. De rechter oordeelt dat er voldoende reden is om aan te nemen dat Bankman-Fried minstens twee keer potentiële getuigen onder druk heeft gezet.

Zo probeerde hij maanden geleden al voormalig collega’s te contacteren om “informatie uit te wisselen” en “elkaar te helpen”. Als gevolg kreeg hij toen zware restricties opgelegd. Zo mocht hij geen berichtendiensten meer gebruiken en ook werd zijn internettoegang streng beperkt. Dit was blijkbaar niet genoeg.

De concrete aanleiding voor het intrekken van de borgtoch is dat Bankman-Fried het dagboek van voormalig collega en liefdespartner Caroline Ellison met een journalist van The New York Times heeft gedeeld. De rechter meent dat Bankman-Fried al vaker de grens heeft opgezocht. Maar met deze actie is hij echt te ver gegaan, aldus de rechter.

Advertentie

FTX ex-CEO: Van messiah tot schlemiel

De rechter wees daarnaast een hoger beroep op het vonnis af. Zoals gezegd gaat het proces van de voormalig FTX baas in oktober van start. Bankman-Fried wordt beschuldigd van miljardenfraude. Zo stal hij miljarden aan klantentegoeden om zijn hedgefund Alameda Research overeind te houden. Hij houdt nog altijd zijn onschuld vol.

Ellison was de baas bij Alameda Research en zal in oktober waarschijnlijk tegen hem getuigen. Andere voormalig hoge piefen van FTX zullen ook tegen Bankman-Fried getuigen. Al met al ziet het er zeer somber uit voor de voormalig crypto messiah. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie