Kevin Schijven Kevin Schijven
16/09/2020 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2020 06:15

Bitcoin beurs Binance wordt aangeklaagd voor witwassen van BTC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beurs Binance wordt aangeklaagd voor witwassen van BTC

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De grote cryptocurrency-exchange Binance wordt aangeklaagd door Fisco, een Japanse crypto-beurs. Fisco beschuldigt Binance van het faciliteren van witwaspraktijken, dat blijkt uit de aanklacht die op 14 september bij de rechtbank in Californië is ingediend.
Fisco werd in september 2018 gehackt en zo’n $63 miljoen aan cryptocurrencies, waaronder bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH) en monacoin (MONA) werden van de beurs gestolen. Toen heette de Japanse beurs nog Zaif, voordat het bedrijf in 2019 werd overgenomen door Fisco.
Fisco meldt dat 1.451,7 BTC naar Binance ging. Deze waren toen ongeveer $9,4 miljoen waard en vandaag $15,5 miljoen. Fisco zegt dat het Binance meerdere malen op de hoogte had gesteld van de diefstal, maar dat de grote beurs niets met deze informatie heeft gedaan.

Binance was op de hoogte dat de cryptocurrency was gestolen van de Zaif exchange, en was overgedragen naar adressen en accounts op de beurs van Binance. Binance heeft opzettelijk of uit nalatigheid het witwasproces niet onderbroken, terwijl het dat had kunnen doen.

Destijds hadden hackers toegang gekregen tot de wallets van Zaif en deze grotendeels leeggezogen. Met behulp van blockchain-technologie was het gestolen bedrag te volgen. Volgens Fisco maakten de dieven gebruik van de toenmalige lichte KYC regelgeving van Binance.

De dieven hebben het gestolen geld witgewassen via Binance door gebruik te maken van het beleid van Binance dat nieuwe gebruikers toestond om accounts te openen en transacties op de beurs uit te voeren in bedragen onder 2 bitcoin zonder enige zinvolle identificatie of KYC-informatie te verstrekken.

Aldus de aanklacht, dat verwijst naar een onderzoek van Chainalysis dat begin dit jaar uitkwam. In het onderzoek meldt Chainalysis dat bijna $3 miljard aan gestolen bitcoin werd overgemaakt aan beurzen in 2019 en een groot deel hiervan ging naar Binance.
Changpeng Zhao (CZ), CEO van Binance, beschuldigde Chainalysis toen van een slecht zakelijk etiquette in een inmiddels verwijderd Twitterbericht. Een ander recent artikel, gebaseerd op een anoniem onderzoek, noemde Binance nog “de favoriet voor cybercriminelen.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie