Timo Bult Timo Bult
17/10/2020 09:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/10/2020 09:22

Bitcoin (BTC) exchange BitMEX krijgt nog een aanklacht aan de broek, dit keer voor marktmanipulatie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange BitMEX krijgt nog een aanklacht aan de broek, dit keer voor marktmanipulatie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De grote bekende cryptocurrency exchange BitMEX heeft het de afgelopen tijd moeilijk. Het bedrijf werd voor meerdere vergrijpen aangeklaagd door de Amerikaanse justitie en daar komt nu nog een aanklacht bovenop. De Rus Dmitry Dolgov daagt de exchange nu ook voor de rechter.
Dolgov verdenkt BitMEX er onder andere van de markt gemanipuleerd te hebben. Hij eist daarom ruim $50 miljoen aan schadevergoedingen. Tussen 2019 en 2020 zou de exchange gedurende drie marktmanipulaties ruim $30 miljoen aan winsten hebben gegenereerd. Dit zou notabene blijken uit de data van de exchange zelf. Als kers op de taart stelt de aanklager:

“Bovendien, om de beschreven prijsmanipulaties te verergeren, vergrendelt BitMEX opzettelijk de accounts van gebruikers tijdens manipulatie events, waarbij de gebruikers ten onrechte worden verteld dat hun “systeem overbelast is”.”

Maar manipulatie was niet het enige wat BitMEX verkeerd gedaan zou hebben. Het heeft volgens Dolgov namelijk ook Know-Your-Customer (KYC) en antiwitwasrichtlijnen geschonden. Dit klinkt vergelijkbaar met de eerdere aanklachten aan het adres van BitMEX in de Verenigde Staten.

Begin deze maand kwam het nieuws naar buiten dat BitMEX wordt aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Dit zorgde voor een heuze exodus op de exchange, met veel beleggers die hun bitcoin (BTC) er zo snel mogelijk vanaf probeerden te halen. Intussen probeert de exchange nu alle schade te beperken door het roer volledig om te gooien.
Of het genoeg zal zijn moet nog blijken. Het blijft daarnaast de vraag hoe de rechtszaken uit zullen gaan pakken. De verwachting is dat de beurs torenhoge boetes gaat krijgen, maar wellicht nog een groter probleem is het dalende vertrouwen van klanten die grotendeels nu hun handelsactiviteiten naar andere platforms verplaatsen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie