Simon Bosch Simon Bosch
30/11/2022 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2022 18:05

Bitcoin en ethereum fondsen zien grootste uitstroom sinds FTX crash

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Alleen Bitcoin en Ethereum zijn echt decentraal, zegt Chainlink topman

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Institutionele crypto investeerders zijn een stuk conservatiever geworden na de problemen bij FTX. Het lijkt er helaas niet op dat dit al voorbij is. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat deze investeerders vooralsnog liever hun geld uit de crypto-markt halen.

Slechts 10 crypto exchanges hebben grootste deel markt in handen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto fondsen zien forse uitstroom

Dat schrijft CoinShares in zijn wekelijkse onderzoeksrapport. Vorige week zagen crypto-fondsen 23 miljoen Amerikaanse dollar aan outflows, wat in twaalf weken niet zo extreem is geweest. Het mag benadrukt worden dat het gaat om beursgenoteerde fondsen, niet om individuele crypto die van exchanges gehaald worden.

De week hiervoor was het ook al raak, toen zagen fondsen die uitsluitend short gaan op bitcoin (BTC) recordbedragen aan inflows. Deze investeerders verwachten dus dat de prijs gaat dalen, en kennelijk zijn ze momenteel meer bearish dan ooit.

Maar vorige week ging het netto nog om inflows, nu stroomt er geld uit de markt. Het geld dat investeerders in short-fondsen stoppen wordt ook gezien als inflows, maar ondanks dat er veel mensen short zijn vertrekt er veel kapitaal uit de markt. Bitcoin, ethereum (ETH) en ripple (XRP) fondsen zijn het hardst geraakt, met respectievelijk 10,1 miljoen, 6,1 miljoen en 0,5 miljoen dollar aan outflows. Toch zagen ook andere fondsen rode cijfers.

Advertentie

FTX de oorzaak?

CoinShares denkt dat de oorzaak ligt bij de val van FTX. Dit platform was een enorm boegbeeld voor de industrie en veel bedrijven hadden er blootstelling aan. Veel bedrijven zijn dus genoodzaakt om te verkopen, wat zou kunnen betekenen dat dit ook fondsen raakt. Het is altijd lastig om in te schatten wat ergens de oorzaak van is, maar wel weten we dat zelfs grote instituten hard geraakt zijn door FTX’ faillissement.

Misschien een geluk bij een ongeluk: Binance CEO Changpeng Zhao vindt dat industrie door de bear-markt een stuk gezonder is geworden. Er zijn nu een stuk minder projecten die op lucht gebaseerd zijn, zoals het hoort.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie