Timo Bult Timo Bult
13/01/2023 10:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2023 10:59

Bitcoin exchange Gemini en leenplatform Genesis aangeklaagd in de VS

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Genesis vraagt mogelijk deze week nog faillissement aan

Foto: mundissima / Shutterstock.com

De Securities and Exchange Commission (SEC), de financieel toezichthouder van de Verenigde Staten, heeft bekendgemaakt crypto exchange Gemini en crypto-leenplatform Genesis aan te klagen. Zij zouden zich niet juist hebben geregistreerd voor de verkoop van effecten middels het Earn-programma dat Gemini aanbood in samenwerking met Genesis.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Cryptobeurs en leenplatform in de problemen

De aanklacht van de SEC werd gisteren bekendgemaakt. In de verklaring valt te lezen: “In december 2020 sloot Genesis […] een overeenkomst met Gemini om Gemini-klanten, waaronder particuliere investeerders in de Verenigde Staten, de mogelijkheid te bieden hun crypto-activa aan Genesis te lenen in ruil voor de belofte van Genesis om rente betalen.”

En dat “vormt een aanbod en verkoop van effecten onder toepasselijk recht,” aldus de SEC. Daarvoor zouden de partijen zich dus niet juist hebben geregistreerd.

Het feit dat Genesis de opnames van crypto in november 2022 volledig stopzette gooit voor de SEC meer olie op het vuur. Het crypto-leenplatform nam deze stap omdat het niet genoeg liquiditeit had om aan alle opnames te voldoen. Hierdoor zit 900 miljoen dollar van Gemini-klanten vast in het platform.

Ook het Nederlandse Bitvavo is onderdeel van de pijnlijke situatie bij Genesis. Bitvavo krijgt nog zo’n 280 miljoen dollar van het platform. Onlangs ontving de exchange een aanbod waarin Genesis aanbood 70% van de schuld op termijn terug te betalen. Dat aanbod heeft Bitvavo afgewezen omdat het platform voldoende middelen zou hebben om de hele schuld terug te betalen.

Oprichter crypto exchange reageert

De aanklacht komt op een pijnlijk moment voor Gemini. De exchange zit namelijk middenin het proces om de 900 miljoen dollar terug te krijgen. Medeoprichter Cameron Winklevoss voerde onlangs de druk op door een open brief te delen op Twitter. Later deed hij daar nog een schep bovenop door het vertrek van Digital Currency Group (DCG) baas Barry Silbert te eisen.

Zijn broer, Tyler Winklevoss, vindt de timing van de aanklacht dan ook bijzonder vervelend. Zijn exchange zou naar verluidt al langere tijd in gesprek zijn met de toezichthouders, en het Earn-programma is inmiddels ook al stopgezet door Gemini. “We kijken ernaar uit om ons te verdedigen tegen deze gefabriceerde parkeerboete,” aldus Tyler Winklevoss op Twitter.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie