Shane Kuijpers
03/09/2022 15:07 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2022 15:07

Coinbase gebruikers pakken 100x winst door koersfout exchange

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/rarrarorro

In het Kaukasus-land Georgië heeft een fout ertoe geleid dat gebruikers van cryptoexchange Coinbase hun cryptocurrencies met 100 keer winst hebben omgezet. Heeft Coinbase recht op dat geld? Of is dit een eenvoudig geval van gebruikers die profiteren van een mooie kans? 

Coinbase (COIN) probeert het geld terug te vorderen van bankrekeningen nadat het ontdekte dat grote groepen gebruikers in Georgië cryptocurrencies hadden verzilverd voor 100 keer de beoogde marktkoers. Sommige transacties, die rond de $150 hadden moeten opbrengen, werden op Coinbase uitgevoerd voor $15.000, waarbij de opbrengst naar persoonlijke bankrekeningen werd overgemaakt, dat vertelden gebruikers aan Blockworks.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bankrekeningen van gebruikers geblokkeerd

Kort na het opnemen van de bedragen, zeiden Georgiërs dat ze bericht ontvingen van hun bank die hen vertelden dat hun bankrekeningen en bijbehorende Visa debetkaarten waren geblokkeerd.

https://twitter.com/LevanIlashvili/status/1564921944956346368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1564921944956346368%7Ctwgr%5Ed85edb1a5fa683c20f40b4a7aa686411ca0a114a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fbitcoinist.com%2Fcoinbase-georgia-cash-out-at-100x%2F

Volgens deze Twitter-gebruiker heeft ten minste één bank alle rekeningen van de gebruikers tot nader order geblokkeerd. “Op dit moment communiceert Coinbase niet met hun klanten en tegelijkertijd kunnen mensen hun eigen geld niet opnemen van hun eigen bankrekeningen,” tweette hij. 

Hoewel Coinbase zich in zijn gebruikersovereenkomst het recht voorbehoudt om foutieve transacties terug te draaien, is het een feit dat alle fondsen van de gebruikers zijn bevroren vanwege hun fout.

Advertentie

Coinbase wijt alles aan een “technisch probleem van een derde partij”

Hoewel de officiële kanalen van Coinbase geen commentaar gaven op de zaak in kwestie, sprak een woordvoerder van het bedrijf wel met Blockworks. 

“Eind augustus waren de prijzen voor crypto’s uitgedrukt in de nationale munt van Georgië gewaardeerd op GEL 290 in plaats van GEL 2,90. De gemiste decimale punt was te wijten geweest aan een ’technische kwestie van een derde partij,’” 

In hetzelfde rapport citeert de website een algemeen tekstbericht van een bank aan klanten, waarin het er op lijkt dat Coinbase veel te maken had met het bevriezen van de rekeningen.

“Hallo, we hebben uw transacties met Coinbase gemarkeerd als verdacht en we vergrendelen al uw rekeningen en kaarten. Houd er rekening mee dat Coinbase kan vragen om terugvordering van de fondsen. Sorry.”

Ten minste twee binnenlandse banken zouden betrokken zijn geweest bij het bevriezen van bankrekeningen, hoewel niet op aanwijzing van Coinbase, zei een bron dicht bij de zaak. Een lokale bank weigerde commentaar te geven, onder verwijzing naar de Georgische privacywetgeving.

“Een zeer klein aantal gebruikers (0,001% van onze totale gebruikers) was in staat om abusievelijk te handelen en een klein, niet-materieel bedrag aan fondsen op te nemen,” schreef een Coinbase-woordvoerder aan Blockworks in een e-mail.

“Bij ontdekking hebben we het probleem verholpen en ondernemen we actie om de ten onrechte opgenomen fondsen terug te halen.”

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie