Simon Bosch Simon Bosch
13/05/2023 11:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/05/2023 11:15

Crypto debacle: Gedeeltelijke terugbetaling na faillissement

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Debacle crypto: reembolso parcial tras la quiebra

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Eén van de bedrijven die het meeste pech heeft geleden in de bearmarkt vorig jaar is BlockFi. Dit was één van de eerste bedrijven die failliet ging, waarna het werd overgenomen door FTX. Helaas ging ook dit bedrijf op de fles, waardoor het nu alsnog met hetzelfde probleem kampt. Nu kunnen klanten een deel van het geld alsnog terug kunnen krijgen – maar tegelijkertijd een ander deel niet.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Sommige BlockFi klanten krijgen geld terug

Dat heeft de rechter besloten in de rechtszaak rondom het faillissement. BlockFi wil zelf geld teruggeven aan zijn klanten, maar er zijn veel partijen die hun geld terug willen. Met name crediteuren krijgen daarin voorrang. Toch kunnen reguliere investeerders die een account hadden geld terugkrijgen, schrijft Bloomberg.

Echter is er een addertje onder het gras. Het gaat namelijk uitsluitend om het geld in wallets die van de custodian zijn. Die vertegenwoordigt namelijk BlockFi’s klanten, niet BlockFi zelf. Dat betekent dat klanten in totaal nog 300 miljoen dollar terug kunnen krijgen. Echter is het niet helemaal duidelijk hoe groot dit deel is van het totaal. Toen het platform in november failliet ging was de schuld aan één enkel bedrijf namelijk al 730 miljoen dollar.

Ook weten we welke klanten hun geld juist niet terug kunnen krijgen. BlockFi bood namelijk renterekeningen aan waardoor klanten op hun crypto rendement konden behalen. De rechter heeft nu besloten dat het geld dat in de bijbehorende wallets zat wél van BlockFi is, en dat klanten dit geld dus niet terug kunnen krijgen. In deze wallets zat ongeveer 375 miljoen dollar.

Advertentie

BlockFi had het al lang moeilijk

BlockFi was één van de eerste bedrijven die onderuit ging. Het had namelijk al last van de problemen bij het Terra (LUNA) ecosysteem en het investeringsfonds Three Arrows Capital (3AC). Het lijkt erop dat het bij laatstgenoemde geld had staan, want vlak hierna kondigde BlockFi aan dat het leningen van een grote klant had ingetrokken. Dat ging vermoedelijk om Three Arrows Capital.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie