Thom Derks Thom Derks
26/02/2023 13:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/02/2023 13:20

Crypto exchanges Huobi en KuCoin laten Russen handelen ondanks sancties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto exchanges Huobi en KuCoin laten Russen handelen ondanks sancties

Foto: Sandor Szmutko/Shutterstock

Als we een onderzoek van blockchain-analysebedrijf Inca Digital mogen geloven, dan lieten twee internationale handelsplatformen gesanctioneerde Russen toe op hun platform. Het gaat om Huobi en KuCoin, die nu grote kritiek krijgen vanwege het niet opvolgen van de sancties. Volgens Inca Digital CEO Adam Zarazinski gebruiken dit soort partijen voornamelijk Tether (USDT) stablecoin om transacties te doen.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Huobi en KuCoin

Het gaat om het gebruik van Russische bankpassen, die afkomstig waren van gesanctioneerde banken. Dit waren dus passen die eigenlijk helemaal niet meer hadden mogen werken. Huobi en KuCoin hadden daar blijkbaar maling aan, want de Russen in kwestie waren gewoon welkom op deze handelsplatforms.

“Tether wordt vaak gebruikt door Russen om geld uit het land te sturen […] deze twee beursplatformen gebruikten dat zeker om crypto-bankdiensten aan te bieden aan gesanctioneerde Russische banken”, aldus Zarazinski in quotes voor Bloomberg.

Huobi en KuCoin weigeren vooralsnog allebei om te reageren op de situatie. Dit soort berichten leren ons dat de sancties niet het volledige gewenste effect hebben. Er zijn altijd partijen die bereid zijn om zich niet aan de regels te houden als er wat te verdienen valt, zo blijkt ook nu weer.

Advertentie

Maakt Binance zich ook schuldig?

Overigens zijn Huobi en KuCoin niet de enige beursplatformen die in het onderzoek voorkomen. Ook bij het grote Binance is het volgens het bedrijf mogelijk voor Russen om op “verschillende manieren” crypto te kopen bij het beursplatform.

Dit probleem blijft bestaan, ondanks dat het beursplatform in maart restricties invoerde voor stortingen van meerdere Russische betaalkaarten. Russen gebruiken echter de peer-to-peer kant van het beursplatform om alsnog bij Binance te handelen.

Op die manier kunnen Russen stablecoins en andere crypto kopen, waarmee ze op het beursplatform actief kunnen zijn. Vervolgens kunnen die munten in een later stadium ook weer verkocht worden voor Russische roebels. Dat gaat niet via Binance, maar het beursplatform van Changpeng Zhao faciliteert dit wel.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie