Simon Bosch Simon Bosch
07/05/2024 19:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/05/2024 15:33

Crypto hacker wast $3,4 miljoen wit met Tornado Cash

Ethereum-ETH
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto platformen betalen honderdduizenden euro's aan 'goede' hackers

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Afgelopen november was de crypto exchange Poloniex het slachtoffer van één van de grootste hacks van het jaar. Er zou zo’n 114 miljoen dollar aan cryptocurrencies zijn gestolen. Maar omdat het geld op de blockchain staat, kunnen onderzoekers nog steeds gemakkelijk zien waar dat geld naartoe gaat als het wordt verplaatst. Om de privacy van de hacker(s) te vergroten is nu de crypto mixer Tornado Cash ingezet.

Angst heerst: $7 miljard in bitcoin na 5 jaar plotseling in beweging
Angst heerst: $7 miljard in bitcoin na 5 jaar plotseling in beweging

Poloniex hacker wast gestolen crypto wit

Op sociale mediaplatform X meldt beveiligingsbedrijf PeckShield dat één van de walletadressen die in verband is gebracht met de hack 200 ETH (op dit moment ter waarde van 570.000 euro) heeft verplaatst naar één van de wallets van Tornado Cash. Hierna volgde een tweede transactie van 1.110 ETH (ter waarde van 3,2 miljoen euro), via een ander aan de hack gerelateerd adres.

Poloniex is één van de oudste exchanges ter wereld, maar volgens gegevens van CoinGecko is het niet meer zo prominent als vroeger. De hack had een enorme invloed, maar het bedrijf verklaarde kort na de hack wel dat klanten volledig vergoed zouden worden. Ook zou het de hacker een beloning van 5% van de gestolen waarde bieden als de coins weer teruggestort zouden worden. Klaarblijkelijk is dit nog niet gebeurd, en kiest de hacker ervoor om het geld wit te wassen.

Advertentie

Crypto mixers bron van controverse

Met crypto mixers zoals Tornado Cash kun je je financiële privacy verbeteren, maar dat betekent ook dat je er geld mee wit kunt wassen. Helaas gebeurt dat ook regelmatig. Zo staat de beruchte Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group erom bekend veel gebruik te maken van Tornado Cash.

Het zou via die weg al miljarden hebben weggesluisd, wat gebruikt zou worden om het kernwapenprogramma van Noord-Korea te financieren. Volgens schattingen van eind vorig jaar hebben de staatshackers al ongeveer 3 miljard dollar aan cryptocurrencies gestolen.

Daarom heeft de Nederlandse overheid bijvoorbeeld al strenge maatregelen genomen tegen Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev, die naar verwachting een straf van 64 maanden cel tegemoet gaat. De vervolging van Pertsev ging gepaard met een hoop controverse, er stonden een hoop mensen achter hem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie