Simon Bosch Simon Bosch
13/08/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2023 06:00

Crypto wallet gekraakt: al bijna een miljoen buitgemaakt

Nieuws
Gerucht: Oude bitcoin wallets worden gekraakt

Foto: DC Studio/Shutterstock

Nadat hackers in de wereld van cryptocurrencies zich eerder dit jaar erg rustig hielden, begint het aantal hacks nu weer toe te nemen. Helaas is er opnieuw een ernstige kwetsbaarheid in walletsoftware aangetroffen, en hackers hebben er al gebruik van gemaakt.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Hackers halen crypto wallets leeg

Dat schrijft blockchain-beveiligingsbedrijf SlowMist op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter). Softwarematige crypto-wallets die de toolkit Libbitcoin gebruiken herbergen een ernstige kwetsbaarheid in zich, waarmee aanvallers de private keys in de wallets kunnen ontfutselen. In tegenstelling tot hardware wallets, zoals Trezor, bewaren software wallets de gegevens namelijk in het programma zelf.

Wallets die Libbitcoin Explorer 3 en aanverwante versies gebruiken zijn kwetsbaar. Hackers kunnen een zogeheten pseudo-random number generator gebruiken om met veel trial-and-error de beveiligingssleutels te kraken. Daarna hebben ze toegang tot de walletinhoud, waarna de coins verplaatst kunnen worden.

Welke walletprovidors er precies getroffen zijn is niet duidelijk. Wel weten we dat wallets die Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Solana, Litecoin, Bitcoin Cash, Zcash en bepaalde andere cryptocurrencies ondersteunen al getroffen zijn. Met Libbitcoin Explorer kun je namelijk naast voor Bitcoin ook walletadressen voor sommige andere cryptocurrencies genereren.

Hackers hebben volgens SlowMist al 900.000 Amerikaanse dollar aan bitcoin (BTC) weten te stelen. De kwetsbaarheid is wel al geregistreerd bij het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid en draagt het kenmerk CVE-2023-39910.

Advertisement

Crypto hacks nemen weer toe

Nadat hackers vorig jaar enorm actief waren en zelfs een recordbedrag aan crypto wisten te stelen, leek 2023 een stuk rustiger te worden. Maar helaas zijn hackers in het tweede kwartaal weer ontwaakt uit hun winterslaap. Zo werden in mei alweer enorme bedragen gestolen.

Zo is het veelgebruikte bridge-protocol Multichain gehackt voor tientallen miljoenen dollars in crypto. Het decentralized finance (DeFi) protocol Curve Finance verloor eind vorige maand eveneens tientallen miljoenen. Een deel van het bedrag is inmiddels weer op de juiste plek beland, maar een deel van het geld is nog steeds in handen van de aanvaller.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement