Simon Bosch Simon Bosch
13/08/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2023 06:00

Crypto wallet gekraakt: al bijna een miljoen buitgemaakt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Gerucht: Oude bitcoin wallets worden gekraakt

Foto: DC Studio/Shutterstock

Nadat hackers in de wereld van cryptocurrencies zich eerder dit jaar erg rustig hielden, begint het aantal hacks nu weer toe te nemen. Helaas is er opnieuw een ernstige kwetsbaarheid in walletsoftware aangetroffen, en hackers hebben er al gebruik van gemaakt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Hackers halen crypto wallets leeg

Dat schrijft blockchain-beveiligingsbedrijf SlowMist op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter). Softwarematige crypto-wallets die de toolkit Libbitcoin gebruiken herbergen een ernstige kwetsbaarheid in zich, waarmee aanvallers de private keys in de wallets kunnen ontfutselen. In tegenstelling tot hardware wallets, zoals Trezor, bewaren software wallets de gegevens namelijk in het programma zelf.

Wallets die Libbitcoin Explorer 3 en aanverwante versies gebruiken zijn kwetsbaar. Hackers kunnen een zogeheten pseudo-random number generator gebruiken om met veel trial-and-error de beveiligingssleutels te kraken. Daarna hebben ze toegang tot de walletinhoud, waarna de coins verplaatst kunnen worden.

Welke walletprovidors er precies getroffen zijn is niet duidelijk. Wel weten we dat wallets die Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Solana, Litecoin, Bitcoin Cash, Zcash en bepaalde andere cryptocurrencies ondersteunen al getroffen zijn. Met Libbitcoin Explorer kun je namelijk naast voor Bitcoin ook walletadressen voor sommige andere cryptocurrencies genereren.

Hackers hebben volgens SlowMist al 900.000 Amerikaanse dollar aan bitcoin (BTC) weten te stelen. De kwetsbaarheid is wel al geregistreerd bij het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid en draagt het kenmerk CVE-2023-39910.

Advertentie

Crypto hacks nemen weer toe

Nadat hackers vorig jaar enorm actief waren en zelfs een recordbedrag aan crypto wisten te stelen, leek 2023 een stuk rustiger te worden. Maar helaas zijn hackers in het tweede kwartaal weer ontwaakt uit hun winterslaap. Zo werden in mei alweer enorme bedragen gestolen.

Zo is het veelgebruikte bridge-protocol Multichain gehackt voor tientallen miljoenen dollars in crypto. Het decentralized finance (DeFi) protocol Curve Finance verloor eind vorige maand eveneens tientallen miljoenen. Een deel van het bedrag is inmiddels weer op de juiste plek beland, maar een deel van het geld is nog steeds in handen van de aanvaller.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie