Dit is waarom CZ's plan voor een bitcoin (BTC) rollback niet zou werken

Dit is waarom CZ’s plan voor een bitcoin (BTC) rollback niet zou werken

Vanochtend werd duidelijk dat de cryptocurrency-exchange Binance het slachtoffer is geworden van een hack. Bij die hack zou ruim 7.000 bitcoins (BTC) gestolen zijn van Binance gebruikers. Een van de ideeën van de CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), was om een zogenaamde rollback te organiseren.

Dit houdt in dat het Bitcoin-netwerk wordt teruggedraaid tot vlak voor de hack. Daarmee zouden de hackers in principe hun bitcoins verliezen, aangezien het Bitcoin-netwerk dan in principe opsplitst waarna een meerderheid van de miners de “nieuwe versie” van de Bitcoin ledger aanneemt. Hiervoor is echter een meerderheid van de miners nodig.

En dat zou heel veel geld kosten aangezien dit betekent dat miners hun block rewards die ze ontvingen voor het minen sinds de hack weer moeten inleveren, waardoor zij waarschijnlijk veel geld zouden vragen voor een dergelijk plan. Daarnaast wordt het hele idee achter bitcoin met een dergelijk idee ondermijnd.

Advertentie

Bitcoin haalt namelijk juist zijn waarde uit het feit dat gemaakte transacties nooit meer kunnen worden teruggedraaid. Daardoor is Bitcoin een zogenaamd vertrouwenloos netwerk. Dit houdt in dat er geen derde partijen nodig zijn die transacties in goede banen moeten leiden. Dit wordt allemaal op een gedecentraliseerde manier gedaan aan de hand van het Proof-of-Work protocol.

Een dergelijke rollback zou daarnaast tenminste 51% van de hash rate vereisen. CZ zou dus 51% van de miners achter zich moeten krijgen voordat zijn plan succesvol kan zijn. Voor dat CZ zo ver zou kunnen zijn, zijn we mogelijk alweer een aantal dagen verder. En hoe langer het duurt, hoe meer hash power CZ nodig heeft:

Kortom, de uiteindelijke kosten van een dergelijk plan zouden vele malen hoger zijn dan de buitgemaakte $40 miljoen. CZ heeft dan ook al laten weten dat hij en zijn team niet meer van plan zijn om een rollback te organiseren. Gebruikers van de Binance exchange hoeven zich echter geen zorgen te maken. De $40 miljoen kan worden gedekt dankzij Binance’s SAFU-fonds. Binance is dus gelukkig niet failliet, al deed de aanval wel veel pijn, aldus CZ.

Heb je de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van onze analist David maandag gemist? Klik dan hier om deze alsnog te lezen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Advertentie
Ad
Ad
Bitvavo
Reviewed
€16.001,00 Kopen
1
1
Bitonic
Reviewed
€15.864,70 Kopen
2
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€15.873,70 Kopen
3
3
Litebit
Reviewed
€15.940,70 Kopen
4
4
SATOS
Reviewed
€16.115,70 Kopen
Laatste nieuws