Timo Bult Timo Bult
08/05/2019 16:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/05/2019 16:32

Dit is waarom CZ's plan voor een bitcoin (BTC) rollback niet zou werken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Dit is waarom CZ's plan voor een bitcoin (BTC) rollback niet zou werken

Vanochtend werd duidelijk dat de cryptocurrency-exchange Binance het slachtoffer is geworden van een hack. Bij die hack zou ruim 7.000 bitcoins (BTC) gestolen zijn van Binance gebruikers. Een van de ideeën van de CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), was om een zogenaamde rollback te organiseren.
Dit houdt in dat het Bitcoin-netwerk wordt teruggedraaid tot vlak voor de hack. Daarmee zouden de hackers in principe hun bitcoins verliezen, aangezien het Bitcoin-netwerk dan in principe opsplitst waarna een meerderheid van de miners de “nieuwe versie” van de Bitcoin ledger aanneemt. Hiervoor is echter een meerderheid van de miners nodig.
En dat zou heel veel geld kosten aangezien dit betekent dat miners hun block rewards die ze ontvingen voor het minen sinds de hack weer moeten inleveren, waardoor zij waarschijnlijk veel geld zouden vragen voor een dergelijk plan. Daarnaast wordt het hele idee achter bitcoin met een dergelijk idee ondermijnd.
Bitcoin haalt namelijk juist zijn waarde uit het feit dat gemaakte transacties nooit meer kunnen worden teruggedraaid. Daardoor is Bitcoin een zogenaamd vertrouwenloos netwerk. Dit houdt in dat er geen derde partijen nodig zijn die transacties in goede banen moeten leiden. Dit wordt allemaal op een gedecentraliseerde manier gedaan aan de hand van het Proof-of-Work protocol.
Een dergelijke rollback zou daarnaast tenminste 51% van de hash rate vereisen. CZ zou dus 51% van de miners achter zich moeten krijgen voordat zijn plan succesvol kan zijn. Voor dat CZ zo ver zou kunnen zijn, zijn we mogelijk alweer een aantal dagen verder. En hoe langer het duurt, hoe meer hash power CZ nodig heeft:


Kortom, de uiteindelijke kosten van een dergelijk plan zouden vele malen hoger zijn dan de buitgemaakte $40 miljoen. CZ heeft dan ook al laten weten dat hij en zijn team niet meer van plan zijn om een rollback te organiseren. Gebruikers van de Binance exchange hoeven zich echter geen zorgen te maken. De $40 miljoen kan worden gedekt dankzij Binance’s SAFU-fonds. Binance is dus gelukkig niet failliet, al deed de aanval wel veel pijn, aldus CZ.
Heb je de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van onze analist David maandag gemist? Klik dan hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie