Ivo Melchers Ivo Melchers
22/01/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2023 10:30

Ex-CEO crypto exchange FTX moet $700 miljoen inleveren indien schuldig

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Ex-CEO crypto exchange FTX moet $700 miljoen inleveren indien schuldig

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Sam Bankman-Fried (SBF), de ex-CEO van het failliete FTX, wordt na de ondergang van de crypto exchange verdacht van in totaal acht delicten. Hieronder vallen twee keer transactiefraude, witwassen en het overtreden van de regels van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Dat laatste komt doordat hij in het verleden enorme donaties heef gedaan aan de Amerikaanse overheid.

Wanneer SBF daadwerkelijk schuldig wordt verklaard, zijn de Amerikaanse autoriteiten van plan om $700 miljoen aan assets af te pakken.

Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Lange lijst aan fiatgeld, aandelen en crypto

In een gerechtelijk document dat op 20 januari is ingediend, schetste de Amerikaanse federale aanklager Damian Williams dat de overheid een lange lijst aan fiatgeld, aandelen en crypto kan confisqueren. Confisqueren houdt in dat onroerend goed of andere bezitten in beslag worden genomen en worden toegewezen aan openbaar bezit, als straf voor schending van de wet.

De meeste van deze activa zijn al in beslag genomen. De Amerikaanse autoriteiten proberen momenteel echter alleen nog de verschillende Binance accounts van SBF in handen te krijgen.

De $700 miljoen is voor een groot gedeelte opgebouwd uit Robinhood (HOOD) aandelen. Om precies te zijn gaat het over 55,27 miljoen HOOD aandelen met een waarde van ongeveer $25,5 miljoen. Daarnaast had SBF ook nog $94,5 miljoen bij Silvergate Bank, $49,9 miljoen bij Farmington State Bank en $20,7 miljoen bij ED&F Man Capital markets.

De regering beweert dat deze eerdergenoemde activa onrechtmatig verkregen zijn via het gebruik van klantendeposito’s.

Advertentie

SBF pleit onschuldig in rechtszaak

Eerder kon je in het crypto nieuws lezen dat de voormalig CEO van Alameda Research Caroline Ellison en FTX mede-oprichter Gary Wang schuld hebben bekend voor de aanklachten die ze aan hun broek hadden hangen. Zij zouden frauduleus hebben gehandeld, wat uiteindelijk tot de ineenstorting van FTX heeft geleid.

SBF beweert echter dat hij nooit op de hoogte was van de financiële processen tussen FTX en Alameda Research. Om die reden pleitte hij onschuldig te zijn. Hij loopt het risico jarenlang de gevangenis in te gaan, maar de rechtszaak zal pas in oktober van start gaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie