Roy van Krieken Roy van Krieken
24/02/2024 13:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2024 11:44

Failliet FTX mag weer voor $1 miljard aan aandelen verkopen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto auditor van FTX aangeklaagd, documenten laten zien waarom

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De failliete crypto exchange FTX is nog altijd in de weer om zijn gebruikers terug te betalen. Het bedrijf zet stappen in de juiste richting nadat het van de rechter toestemming heeft gekregen om aandelen, ter waarde van $1 miljard, te verkopen.Het gaat om aandelen in het kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf Anthropic dat inmiddels wordt gewaardeerd op $15 miljard. Het is een startup dat gericht is op het ontwikkelen van geavanceerde AI technologieën met een nadruk op veiligheid en ethische overwegingen.

FTX diende voorafgaand een verzoek in om haar aandeel van 7,84% in Anthropic te verkopen. Dit volgde op een initiële investering van ongeveer $530 miljoen in april 2022, slechts enkele maanden voordat de exchange zelf failliet ging. Na de aankopen is het AI bedrijf in waarde gestegen waardoor FTX zijn aandeel meer dan $1 miljard waard is geworden.

Slechts 10 crypto exchanges hebben grootste deel markt in handen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Bezwaren klanten FTX

De toestemming door de rechter werd verleend nadat FTX tegemoetkomt aan de bezwaren van bepaalde klanten. Deze klanten betwisten de verkoop door te stellen dat de aandelen van Anthropic niet in het bezit waren van FTX, aangezien deze zouden zijn aangeschaft met klantengelden die op onrechtmatige wijze waren gebruikt.

De verkoop van de Anthropic-aandelen maakt deel uit van FTX’s bredere strategie om activa te verkopen en de opbrengsten te gebruiken om schuldeisers terug te betalen. FTX heeft al $6,4 miljard in kas voor schuldenaflossing.

Opzich is de goedkeuring van de verkoop dus goed nieuws voor voormalig klanten van FTX die hun geld terug willen. Aan het einde van januari verkocht FTX ook miljarden aan GBTC-aandelen. Dit had destijds een enorme negatieve invloed op de bitcoin (BTC) koers. Dat zal dit keer niet het geval zijn met de verkoop van Anthropic-aandelen.

Advertentie

FTX schrapt herlancering

De failliete exchange heeft tevens plannen voor een herlancering afgeblazen, zo werd bekend tijdens een rechtszaak in Delaware, Amerika. De aankondiging door FTX advocaat Andy Dieterich, die de misstappen van oprichter Sam Bankman-Fried aanhaalde, had directe impact op de FTX token (FTT), die heftige schommelingen vertoonde.

Oorspronkelijke plannen om schuldeisers te compenseren met aandelen in een nieuw platform zijn nu van de baan, met als gevolg een plotselinge koersdaling van FTT. Deze ontwikkeling benadrukt de onzekerheden binnen de crypto sector en de gevolgen van juridische en operationele tegenslagen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie