Simon Bosch Simon Bosch
14/10/2023 08:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 14:27

Failliete cryptobeurs FTX krijgt gigantisch bedrag terug van Genesis

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Failliete cryptobeurs FTX krijgt gigantisch bedrag terug van Genesis

Foto: Tada Images/Shutterstock

Toen eind vorig jaar de cryptobeurs FTX failliet ging, sleepte het een hoop bedrijven met zich mee. Eén van die bedrijven was Genesis, dat crypto-leningen bood aan klanten. Door te veel blootstelling aan FTX was het gedwongen om alle opnames te pauzeren. Het restant van FTX wilde vervolgens een enorm bedrag terugvorderen bij Genesis. De rechter heeft inmiddels een schikking goedgekeurd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto exchange FTX krijgt geld terug van Genesis

De rechter heeft volgens een op 11 oktober ingediend document geoordeeld dat Genesis Global Trading (GGC) 175 miljoen dollar terug moet betalen aan FTX. Genesis heeft nu de bevoegdheid om in te loggen op FTX om het geld te storten.

Daarnaast heeft de rechter besloten dat sommige claims juist niet mogen worden geïnd. FTX en FTX-dochterbedrijven hadden namelijk graag nog veel meer geld terug gewild. Drie van deze claims waren afkomstig van FTX Trading, zes van Alameda Research en nog eens zes waren van FTX US-handelsmerk West Realm Shire Services.

In totaal wilden FTX-crediteuren ongeveer 3,9 miljard dollar terug van Genesis. Als de aanklagers hun zin hadden gekregen, dan hadden FTX en Alameda respectievelijk 1,8 miljard dollar en 1,6 miljard dollar terug kunnen krijgen. De terugbetaling van 175 miljoen dollar is in verhouding dus niet zoveel geld.

Advertentie

Genesis nog niet volledig op slot?

Misschien wel het meest ironische is dat FTX geld terugeist van Genesis, terwijl laatstgenoemde failliet is gegaan doordat FTX is ingestort. De voornaamste reden dat Genesis zelf ook met de crypto-versie van een bank run kampte was dat een flink deel van alle activa bij FTX lag.

Nadat Genesis in januari faillissement aanvroeg, mocht het van de rechter zijn werkzaamheden nog even doorzetten. Maar afgelopen september heeft het meer werkzaamheden stopgezet. Volgens gebruikers van sociale mediaplatform X geldt dit echter niet voor het hele platform, want de OTC-handel op Genesis is nog actief. Dat blijkt uit on-chain data van blockchaion-analyseplatform Arkham Intelligence. Het zou echter kunnen dat Genesis nog uitsluitend voor zichzelf handelt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie