Ivo Melchers Ivo Melchers
08/07/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 08:00

Foutieve transactie Crypto.com komt ontvanger duur te staan

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Diego Thomazini

Wat zou je doen als je plotseling 50.000 dollar gestort krijgt van jouw crypto exchange? Het is een vraag die wellicht ietwat gek in de mond klinkt, maar het zou niet de eerste keer zijn dat zo’n verhaal in het crypto nieuws voorbij zou komen. Op 24 juni 2022 ontving James Deutero McJunkins Jr. uit de Amerikaanse staat Georgia namelijk zonder reden dit enorme kapitaal van de populaire Amerikaanse beurs Crypto.com. Het klinkt misschien als een droom waarvan je hoopt dat het ooit werkelijkheid zal worden, maar niets is minder waar. Uiteindelijk is McJunkins namelijk opgescheept met een enorme kostenpost.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Duur crypto foutje

Volgens een gerechtelijke indiening dat is ingediend bij het zuidelijke district van Florida heeft McJunkins het geld dezelfde dag nog overgemaakt naar een externe bankrekening. Ondanks verschillende pogingen van de Amerikaanse beurs om de fondsen terug te krijgen, weigerde McJunkins hieraan te voldoen. Als gevolg werd Crypto.com in oktober 2022 genoodzaakt om een zogenoemde arbitragezaak te starten om het geld terug te vorderen.

In april koos de arbiter vervolgens de kant van Crypto.com en werd McJunkings opgezadeld met een enorme berg aan extra kosten. Er werd hem een totaalbedrag van maar liefst 76.391,46 dollar opgelegd – gebaseerd op de oorspronkelijke transactie van 50.000 dollar, 1.786,11 dollar aan wettelijke rente, 21.205,35 dollar aan advocatenvergoedingen en 3.400 dollar aan arbitragekosten.

Hoewel Crypto.com de zaak had gewonnen, had de arbiter schijnbaar niet de bevoegdheid om McJunkins te dwingen om het opgelegde bedrag te betalen. Hierdoor werd het bedrijf genoodzaakt om naar de federale rechtbank te gaan en gisteren werd er dan ook een rechter aan de zaak toegewezen.

Eerdere incidenten Crypto.com

Dit is bovendien niet de eerste keer dat Crypto.com zo’n boekhoudkundige fout heeft gemaakt. Zo kon je vorig jaar al twee soortgelijke incidenten voorbij hebben zien komen bij Crypto Insiders. In september kon je lezen dat de cryptobeurs maar liefst 7,2 miljoen dollar had overgemaakt naar een vrouw uit Melbourne terwijl het slechts om een terugbetaling van 68 dollar had moeten gaan. Opmerkelijk genoeg duurde het tevens 7 maanden voordat de beurs de fout pas had ontdekt.

In oktober verscheen daarnaast nog het verhaal van een Australisch koppel dat in mei 2021 een fortuin van 10,5 miljoen Australische dollars (6,8 miljoen dollar) had ontvangen van Crypto.com.

Uiteindelijk zijn ook deze ‘geluksvogels’ gedwongen om de onterecht verkregen fondsen terug te betalen aan de exchange.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie