Simon Bosch Simon Bosch
21/04/2023 16:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2023 16:32

Franse bank lanceert ‘slechtste stablecoin ooit’ op Ethereum

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Franse bank lanceert 'slechtste stablecoin ooit' op Ethereum

Foto: sylv1rob1 / Shutterstock.com

Er zijn talloze manieren om stablecoins te bekritiseren. De tokens hebben vaak meer risico dan je zou denken, of ze hebben niet de decentralisatie die blockchains juist hopen de bevorderen. Een Franse stablecoin krijgt veel tegengas door het laatste.

Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Franse bank introduceert euro stablecoin

De Franse bank Societe Generale (SGF) is deze week begonnen met het uitgeven van een stablecoin op Ethereum via de dochteronderneming Societe Generale-Forge, zo blijkt uit een persbericht. Dit bedrijf richt zich specifiek op digitale activa en noemt nu ‘de eerste institutionele stablecoin op een publieke blockchain’ gelanceerd.

De token heet EUR CoinVertible (ticker: EURCV) en is uitsluitend beschikbaar voor Societe Generale’s bestaande investeerders. SG-Forge-CEO Jean-Marc Stenger vertelde Cointelegraph dat het bedrijf de komende weken gaat meten hoeveel interesse er van klanten is en hoe de adoptie verbeterd kan worden.

Het moet klanten naast mogelijkheden voor transacties op Ethereum ook toegang geven tot Societe Generale’s diensten rondom cash management en cash pooling, en het biedt mogelijkheden rondom liquidity funding (lees: extra geld storten tijdens margin calls) en herfinanciering van leningen.

Advertentie

Kritiek op EURCV: ‘te gecentraliseerd’

Het is dus pas net bekend dat het project überhaupt bestaat, maar er is al direct veel kritiek op. De pseudonieme DeFi-ontwikkelaar foobar schrijft op Twitter dat elke EURCV-transactie moet worden bevestigd met een tweede transactie via een centraal registratieproces, evenals op Ethereum. Het is dus praktisch een gecentraliseerd project op een decentrale blockchain. “Wat een grap, is dit jullie [Central Bank Digital Currency]?” vroeg hij de bank op ironische wijze.

Ook ETH-investeerder Ryan Berckmans is geen fan. Hij noemt stablecoins zonder dit soort Know-Your Customer (KYC) regelingen superieur en denkt dat de stablecoin van deze bank niet met de rest van de markt kan concurreren.

Hij suggereert ook dat EURCV met een censuurlijst op de proppen kan komen, net zoals USDC-uitgever Circle heeft moeten doen van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kon je geen USDC op adressen van Tornado Cash meer storten en verzenden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie