Roy van Krieken Roy van Krieken
17/05/2024 22:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2024 17:32

FTX terugbetalingen kunnen positief effect hebben op crypto koersen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

Foto: Tada Images/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat eind 2022 de crypto exchange FTX instortte. Het zorgde voor paniek in de crypto markt, met als gevolg dat veel munten een bodem bereikte. Inmiddels staat de markt er weer anders voor en staan schuldeisers eindelijk op het punt om hun geld terug te verwachten.

FTX had naar verluidt schulden van ongeveer $9 miljard na de ineenstorting. De beheerde activa bestonden onder andere uit $7,5 miljard aan geblokkeerde Solana (SOL) en $1 miljard in Grayscale aandelen. FTX heeft plannen onthuld om schuldeisers, wiens claims onder de $50.000 vallen, 118% van hun vordering te betalen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Opwaartse druk voor crypto

Volgens een recent rapport van onderzoeksplatform K33 Research kunnen de geplande terugbetalingen echter een positieve invloed op de markt hebben. K33 verwacht namelijk dat de schuldeisers van FTX het geld gaan gebruiken om er crypto’s mee te kopen.

De analisten van K33 benadrukken het verschil tussen FTX’s contante betalingen en de geplande uitbetalingen door Mt. Gox, een exchange dat in 2014 failliet ging. Ook Gemini moet geld terugbetalen aan bepaalde gebruikers die onderdeel waren van hun “Earn” programma.

Mt. Gox en Gemini moeten gezamenlijk een waarde van ongeveer $10,6 miljard terugbetalen en doen dit in de vorm van crypto. De analisten verwachten dat de schuldeisers hiervan waarschijnlijk hun crypto verkopen om hun verliezen te herstellen.

De K33 analisten blijven echter bullish. Ze verwachten namelijk dat de koopkracht die door de FTX schuldeisers toeneemt de verkoopdruk van Mt. Gox en Gemini schuldeisers zullen compenseren en uiteindelijk zelfs voor een opwaartse druk in de markt zal zorgen.

Advertentie

Timing belangrijk voor cryptobeleggers

De timing van de terugbetalingen kan ook invloed hebben op de cryptomarkt. Gemini’s terugbetaling wordt verwacht in juni, terwijl die van Mt. Gox tegen oktober 2024 gepland staat. Als FTX’s herstructureringsplan door de rechtbank wordt goedgekeurd, is het bedrijf van plan zijn schuldeisers binnen twee maanden terug te betalen.

De analisten voorzien dat de terugbetalingen ertoe kunnen leiden dat we een rustige zomer gaan meemaken op de markt. Vervolgens kunnen we een sterker einde van het jaar zien, afhankelijk van wanneer de betalingen daadwerkelijk plaatsvinden.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Advertentie