Simon Bosch Simon Bosch
14/10/2023 19:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2023 09:49

Grootste bank ter wereld uit grote zorgen over situatie in de wereld

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cómo grandes firmas como JPMorgan y Blackrock están adoptando cryptos

Foto: Katherine Welles/Shutterstock

Begin vorig jaar schokte Rusland de wereld door Oekraïne binnen te vallen. Nu zijn Israël en Hamas officieel in een oorlog verzeild geraakt. JP Morgan-CEO maakte het tijdens het aankondigen van de nieuwste kwartaalcijfers niet beter op, alhoewel hij investeerders ook geruststelde.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Omzet JPMorgan groeit door hoge rentes

Op vrijdag onthulde JP Morgan de cijfers van het derde kwartaal. Hogere rentes zijn doorgaans goed voor banken, en afgelopen kwartaal is dit goed zichtbaar geworden. Afgelopen kwartaal was de netto-omzet bijna 39,9 miljard dollar, ongeveer 22% meer dan hetzelfde kwartaal van 2022. Het bedrag was bijna 10% hoger dan wat analisten verwachtten. Gemeten vanaf gisteren steeg JPMorgans aandeel met bijna 5%.

Helaas was JPMorgan-CEO Jamie Dimon minder te spreken over de situatie in de wereld in het algemeen. De wereld zit volgens hem in het ‘meest gevaarlijke tijdperk in decennia’. Afgelopen zaterdag opende de terroristische organisatie Hamas de aanval op Israël met enkele duizenden raketten, waarna het steden in het binnenland binnenviel en zelfs gijzelaars mee terugnam naar de Gazastrook. Uiteraard is ook de oorlog in Oekraïne nog niet afgelopen.

Advertentie

Amerikaanse bank goed voorbereid op geopolitiek

Dimon schreef in het kwartaalrapport dat de geopolitieke situatie grote gevolgen kan hebben op energie- en voedselmarkten, wereldwijde handel en geopolitieke relaties. Tijdens de presentatie verklaarde hij dat Amerikaanse banken een ‘wall of worry’ beklimmen – en dat dat ook zo hoort, zodat ze goed voorbereid zijn op wat er gebeurt in de wereld.

De investeringsbank zou zo’n 100 stresstesten per week doen om er zeker van te zijn dat het is opgewassen tegen probleemsituaties. “Geopolitiek laat zichzelf meestal zien als een diepe of een milde recessie. Financiële markten blijven niet altijd sterk,” aldus Dimon.

Het scheelt dat hij zich minder zorgen maakt om de Amerikaanse economie dan om het geopolitiek speelveld. Hij voorziet zelfs een ‘zachte landing’ voor de economie, waarbij de inflatie daalt, maar waarbij geen recessie en hoge werkloosheid wordt veroorzaakt. Amerikaanse consumenten zouden er namelijk goed voor staan.

Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen

Mogelijk nog meer banken kwetsbaar

Helaas kan niet iedere bank in de Verenigde Staten zo optimistisch zijn. Begin dit jaar zijn een aantal grote banken failliet gegaan, waaronder First Republic Bank. JPMorgan besloot om diens klanten te redden door de bank op te kopen. Volgens een onderzoek van begin dit jaar zouden nog veel meer banken in een benarde positie verkeren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie