Ivo Melchers Ivo Melchers
25/09/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 11:00

Grote crypto beurs maakt enorme fout, gebruikers krijgen gratis crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Grote crypto beurs maakt enorme fout, gebruikers krijgen gratis crypto

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

De in Zuid-Korea gevestigde crypto exchange Upbit heeft een opmerkelijke fout ondergaan. Een instroom van neppe aptos (APT) munten heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de stortingen en opnames van APT tot een halt moesten worden gebracht aangezien Upbit-gebruikers er met gratis geld vandoor konden gaan. Hoe dit bizarre verhaal precies in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Typo in crypto code

Het begon allemaal op 21 september toen een hele lading aan neppe APT-munten, afkomstig van de airdrop scam-website ‘ClaimAPTGift.com’, werden gecreëerd. Deze zijn vervolgens verspreid over 400.000 verschillende wallets op Upbit. De valse cryptomunten maakten waarschijnlijk deel uit van een typische airdrop-scam, waarbij gebruikers munten ontvangen via een airdrop die links bevatten naar kwaadaardige websites.

Gisteren stopte de gigantische beurs abrupt met de stortingen en opnames van APT nadat het een ‘’abnormale stortingspoging’’ had ontdekt tijdens het monitoren van de stromen van APT in en uit zijn walletsysteem, aldus een verklaring.

Upbit werd gedwongen om de stortingen en opnames stil te leggen aangezien de neppe APT-munten door een systeemfout werden geïnterpreteerd als het equivalent van legitieme APT-munten. X-gebruiker (oftewel ‘Twitter-gebruiker’) Definalist liet weten dat verschillende Koreaanse gebruikers hadden gemeld dat ze uit het niets APT hadden ontvangen.

Dit heeft er naar verluidt toe geleid dat gebruikers die de neppe APT-munten op de markt hadden gedumpt, met gratis geld weg konden lopen. Definalist gaf aan dat het om een bedrag van zo’n 250 dollar ging.

Hij voegde hier echter aan toe dat de situatie veel erger had kunnen zijn als de oplichters de code hadden geschreven met twee extra decimalen en het airdrop-bedrag hiermee hadden verhoogd naar 25.000 dollar. Dit had een significante verstoring in de markt teweeg kunnen brengen.

Advertisement

Aptos opnames en storingen weer hersteld

Het klantencentrum van Upbit is naar verluidt begonnen met het verzoeken van terugbetalingen van gebruikers die geld hebben verdiend met het verkopen van de neppe APT-munten.

Ook is het probleem inmiddels opgelost en zijn de stortingen en opnames van de altcoin weer hervat. De exchange waarschuwde echter dat er vertragingen zouden kunnen optreden bij het verwerken van stortingen en opnames. Ook zou er sprake kunnen zijn van mogelijke tijdelijke prijsschommelingen van APT in vergelijking met andere beurzen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement