Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/07/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2023 18:00

Hoeveel bitcoin en crypto er in de 1e helft van 2023 werd gestolen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Hoeveel bitcoin en crypto er in de 1e helft van 2023 werd gestolen

Foto: Lucky Business/Shutterstock

Volgens een rapport op Twitter van Web3 beveiligingsbedrijf Beosin is de totale waarde aan gestolen crypto in de eerste zes maanden dit jaar flink gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. In de eerste helft van 2023 is $656 miljoen aan criminaliteit verloren gegaan. Dit is drie keer minder dan de eerste helft van 2022, toen criminelen $1,91 miljard buitmaakten. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Totale waarde gestolen crypto flink gedaald

Volgens het rapport ging het grootste deel van de gestolen crypto, $471,43 miljoen, verloren aan aanvallen van hackers. Ook ging er $108 miljoen verloren aan phishing scams, zoals bij de bestolen Didi Taihuttu waarschijnlijk het geval is geweest.

De resterende $75,87 van het totaal ging verloren aan zogeheten ‘rug pulls’. Bij deze vorm van oplichting richten de oplichters een eigen coin op. Als die flink in waarde begint te stijgen en er een mooie hoeveelheid geld in omloop is, trekken de eigenaren de stekker eruit en gaan ze er met het geld vandoor. Een dergelijke rug pull vond plaats bij de beruchte squid game token

De totale waarde aan gestolen crypto is flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. In H1 (de eerste helft van een jaar) van 2023 werd er $656 miljoen buitgemaakt. In H1 van 2022 was dat $1,91 miljard en in H2 van 2022 was dat $1,69 miljard. Er is dus een gestage daling aan de gang. Natuurlijk zijn criminelen vaak even dynamisch als de crypto industrie zelf en kan het snel omslaan, maar beveiligingsbedrijven mogen zichzelf wel even op de borst kloppen.

Advertentie

Herstelpercentage indrukwekkend hoog

Volgens het rapport kwam het grootste gedeelte van de gestolen coins en ook NFT’s van het Ethereum netwerk. Van de in totaal $656 miljoen aan gestolen crypto kwam $215 miljoen weer terug in de handen van de oorspronkelijke eigenaar. Dat staat gelijk aan een herstelpercentage van 45,5%. Dat is een indrukwekkende verbetering ten opzichte van vorig jaar, waarin maar 8% van gestolen crypto is hersteld.

Het rapport meldt dat $113 miljoen aan gestolen tokens door mixers werden gehaald, die herstellen aanzienlijk lastiger maken. De meest gebruikte mixer voor de klus was Tornado Cash, waar $45,38 miljoen doorheen werd gesluisd.  

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie