Erik Juffermans Erik Juffermans
30/05/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2023 06:00

Investeringsfonds verloor $275 miljoen aan cryptobeurs FTX

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Investeringsfonds verloor $275 miljoen aan cryptobeurs FTX

Foto: khathar ranglak/Shutterstock

Temasek Holdings, een groot investeringsfonds uit Singapore, verloor afgelopen november maar liefst 275 miljoen dollar tijdens het FTX fiasco. Op maandagochtend sprak het bedrijf zich officieel uit over de financiële misser. Ook geeft het aan niet meer van plan te zijn om überhaupt nog in de crypto sector te investeren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Forse financiële misser

De miljoeneninvestering was ongeveer 1 procent van de totale waarde van de omgevallen crypto exchange FTX. Voor het bedrijf zelf viel de klap overigens wel mee: De portfolio van Temasek telde 293,5 miljard dollar afgelopen jaar. De investering vertegenwoordigde dus slechts 0,09 procent van de totale portfolio.

Destijds gaf Temasek aan dat het acht maanden lang onderzoek had gedaan naar FTX. Zaken als financiële statements, bestuurlijke risico’s en veiligheidsrisico’s werden geanalyseerd. Toch bleek dit onderzoek niet grondig genoeg. Na afloop van de ondergang van de crypto exchange gaf Temasak aan hun investeringsprocedures te gaan verfijnen.

“Er zijn geen fouten gemaakt door het onderzoeksteam in het tot stand komen van hun aanbeveling. Desondanks nemen het investeringsteam en het management, die eindverantwoordelijk zijn, de volledige verantwoording en hebben hun compensatie laten verminderen.”

Volgens Temasek had het investeringsteam het fiasco niet kunnen zien aankomen. Het investeringsfonds meent dat “frauduleuze praktijken bewust [door FTX] verborgen zijn gehouden”.

FTX was de enige financiële blootstelling die Temasek had in de crypto industrie. Het bedrijf heeft aangegeven voorlopig niet van plan te zijn nieuwe investeringen te doen in de crypto sector. Ook wil het extra voorzichtig zijn met het investeren in blockchain gerelateerde bedrijven. 

Singapore blijft geinteresseerd in crypto

Wellicht heeft de investeringssector in Singapore een kleine afkeer gekregen van crypto na het FTX fiasco. Desondanks blijft Singapore voorop lopen in de crypto adoptie. Zo is DBS uit Singapore, de grootste investeringsbank uit Zuidoost- Azië, zeer gecharmeerd van crypto. 

De bank gaf al aan geïnteresseerd te zijn om zaken te gaan doen in Hong Kong. Vanaf 1 juni gaat Hong Kong officiële vergunningen uitgeven aan crypto exchanges. DBS is een van de tientallen bedrijven die staan te trappelen om aan de slag te gaan in de stadstaat.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie