Simon Bosch Simon Bosch
21/01/2024 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2024 13:10

Jaarverslag crypto exchanges schijnt nieuw licht op Binance-zaak

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance verliest in hoger beroep met mogelijk grote gevolgen voor crypto

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

Vorig jaar was net zo rommelig voor crypto exchanges als voor de de rest van de crypto-industrie. Sommige handelsplatformen zijn hard gekrompen of zelfs volledig gestopt, anderen zijn juist hard gegroeid. We hebben regelmatig geschreven over flinke krimp bij Binance, maar al met al blijkt het wel te zijn meegevallen. Het bedrijf is nog steeds een reus.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto handelsvolumes vorig jaar gedaald

Crypto-onderzoeksplatform TokenInsights beschrijft in zijn jaarlijkse onderzoeksrapport de stand van zaken voor de crypto-industrie. Het blijkt dat de handelsvolumes van 2023 ietwat tegenvielen. 2022 was het jaar van een grote bearmarkt, terwijl in 2023 de prijzen van veel coins juist flink zijn gestegen. Toch lagen de volumes 16% lager dan in 2022.

Pas later in het jaar zijn de volumes weer gaan stijgen door optimisme omtrent de spot-ETF’s. Begin januari kwam hierdoor het totale handelsvolume uit op meer dan 1 biljoen dollar, wat sinds 2022 niet meer was gebeurd.

Advertentie

Valt krimp van Binance juist mee?

Een groot deel van de krimp is veroorzaakt door Binance, die veel problemen met regulerende instanties te verduren heeft gekregen. Begin 2023 zou het platform nog 55% van de markt in handen hebben gehad, terwijl dit eind vorig jaar nog maar op 30% lag.

Toch toont TokenInsights net iets andere cijfers. Begin 2023 lag diens aandeel van het volume inderdaad rond 55%, maar eind vorig jaar was dit 48,9%. Volgens de onderzoekers werd de crash naar 30% veroorzaakt door het plotselinge ontslag van Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ). Het marktaandeel is hierna juist goed hersteld.

Verder hebben slechts drie bedrijven het overgrote deel van de derivatenhandel in handen: Binance, OKX en Bybit powered by SATOS. Zij zijn goed voor 84,6% van de markt. In de spot-markt bedienen Binance, Upbit en OKX 72,7% van de markt, alhoewel Coinbase op de voet volgt met een aandeel van 6,7%.

Ook is bijzonder dat 90% van het volume op Bybit, Bitget en OKX afkomstig was van derivaten. De ‘echte coins’ op deze platformen waren klaarblijkelijk een stuk minder interessant. Dat suggereert dat handelaren op deze platformen vooral investeerden vanwege financiële redenen, in plaats van dat ze ook gebruik willen maken van blockchain-technologie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie