Simon Bosch Simon Bosch
21/07/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/07/2023 19:00

‘Kroongetuige’ FTX-drama doet boekje open over crypto exchange

Nieuws
Crypto drama: FTX eigenaren wisten al lang van miljardentekort

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

Toen eind vorig jaar de cryptobeurs FTX plotseling omviel was de hele crypto-industrie stom van verbazing. FTX was één van de grootste handelsplatformen die er was en het vertrouwen in het bedrijf en zijn topman Sam Bankman-Fried was ondanks de diepe bearmarkt groot.

Maar toen de problemen aan het licht kwamen kwam hier verandering in. Nu blijkt dat voormalig Alameda Research-topvrouw Caroline Ellison zelf ook niet blij was met de bedrijfsvoering van FTX en Bankman-Fried.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto topvrouw ongelukkig met SBF

De 27-jarige Ellison schreef regelmatig haar belevenissen op in een dagboek in Google Drive. Dat dagboek is in handen gekomen van Amerikaanse wetshandhavers nadat FTX en Alameda failliet gingen. The New York Times beschrijft dat het niet goed boterde tussen Ellison en Bankman-Fried.

Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als ‘SBF’, leerde Ellison kennen bij Jane Street, een kwantitatief investeringsfonds op Wall Street. Toen hij het investeringsfonds Alameda opzette in 2017 nam hij Ellison aan als handelaar.

In 2021 benoemde hij haar tot co-CEO. Maar dat is niet alles, want de twee hadden ook een liefdesrelatie.

In het dagboek beschrijft de topvrouw echter dat niet alles koek en ei was. Als SBF in de buurt was, dan “had ze de neiging om haar kleiner en stiller te gedragen en taken aan anderen uit te delen,” beschreef ze in het Google-document. SBF legde schijnbaar de lat erg hoog.

Advertisement

Alameda-CEO kreeg in verhouding slecht betaald

Ook bleek dat ze veel minder betaald kreeg dan andere topmensen binnen FTX, ondanks dat Alameda een belangrijk onderdeel van SBF’ algehele strategie leek te zijn. Een handvol medeoprichters van FTX en andere topmensen kregen in totaal 3,2 miljard dollar in compensaties en leningen.

587 miljoen dollar daarvan ging naar FTX’ softwaredirecteur, Nishad Singh, en FTX-medeoprichter Gary Wang ontving maar liefst 2,2 miljard dollar. Van het totaal ging slechts 6 miljoen dollar naar Ellison.

Ze concludeerde zelfs dat het goed voelde toen SBF’s crypto-imperium in vlammen op ging. Dat had klaarblijkelijk te maken met hoe SBF met haar omging. “[Werkend bij Alameda] was ik te nauw betrokken bij [SBF], zelfs zodanig dat het pijnlijk was,” schreef de topvrouw. Ellison wordt nog regelmatig net als de rest van FTX’ top afgeschilderd als een crimineel, maar kennelijk ligt de situatie iets ingewikkelder dan gedacht.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement