Simon Bosch Simon Bosch
12/07/2022 18:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2022 18:11

Mensen in ontwikkelende landen kiezen steeds vaker voor crypto salaris

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Mensen in ontwikkelende landen kiezen steeds vaker voor crypto salaris

Foto: AI5/Shutterstock

Het handige van cryptocurrencies is dat ze niet alleen uitstekend geschikt zijn om in te speculeren. Ze hebben namelijk ook praktisch nut, en dat is nu meer waar dan ooit in ontwikkelende landen. Mensen in minder welvarende landen krijgen steeds vaker betaald in crypto.

Enorm fonds stopt $100 miljoen in populaire altcoin
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Liever in crypto betaald

Dat schrijft Blockworks op basis van zijn eigen contacten, waaronder Frankfurt School Blockchain Center-oprichter Philipp Sandner. Volgens hem zouden met name mensen in landen als Argentinië, Brazilië, Turkije en delen van Afrika naar cryptocurrencies uitwijken. De inflatie ligt in deze landen erg hoog. Maar mensen kopen hier niet alleen crypto’s als inflatiehedge, mensen krijgen er ook in betaald bij hun reguliere baan.

Crypto-bedrijven zouden internationaal talent werven en ze betalen in cryptocurrencies, zoals Bitcoin (BTC), ether (ETH) en ook in USD-stablecoins. “Het grote voordeel van blockchain vind je bij het verplaatsen van crypto-activa,” verklaarde Sandner. De individuen die hieraan meedoen zouden het zelf ook erg handig vinden.

Joel Oshiegbu uit Nigeria werkt bij het Berlijnse op cryptocurrencies gerichte accountingsbedrijf Basenode.io. Hij krijgt momenteel betaald in USDT. “Het is de meest populaire stablecoin, het is gemakkelijk om een koper te vinden en het is minder kwetsbaar voor een bank run.” Wel moet mag benadrukt worden dat USDT op het moment op grote schaal geshort wordt, het bank run-aspect kun je dus discutabel noemen. Chainalysis schreef eind vorig jaar dat Nigeria één van de hoogste adoptiepercentages voor crypto heeft, en ook de peer-to-peer-handel zou floreren.

Advertentie

Crypto veel goedkoper dan banken

Volgens een onderzoek van de World Bank lagen in 2020 de kosten voor het versturen van geld naar het buitenland op gemiddeld 6,5%. Het was een lichte afname, maar alsnog is dit percentage enorm hoog. Als je elke maand als buitenlandse werknemer je volledige salaris zou versturen naar bijvoorbeeld familie in je thuisland, dan zou je ongeveer een halve maand moeten werken om één enkel jaar aan inkomsten te kunnen versturen.

Oshiegbu benadrukt dat deze kosten bij gebruik van cryptovaluta bijna op nul liggen. “Ik krijg de volledige waarde en het is sneller,” verklaart hij. Banken vragen veel hogere commissies. Het maakt in verhouding dus eigenlijk niet eens uit welke cryptocurrency je gebruikt, als je internationaal geld wilt versturen is het hoe dan ook goedkoper.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie