Simon Bosch Simon Bosch
11/04/2024 21:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2024 19:33

Slechts 10 crypto exchanges hebben grootste deel markt in handen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptobeurs Binance lokt memecoin makers met prijzenpot van $1 miljoen

Foto: Primakov/Shutterstock

De afgelopen paar jaar is er een hoop veranderd voor crypto-markten; veel crypto exchanges zijn gedeeltelijk of zelfs helemaal gestopt. De grootste handelsplatformen hebben hier veel baat bij gehad, concludeert een Europese beleidsmaker. De 10 grootste cryptobeurzen hebben het overgrote deel van de markt in handen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

10 exchanges domineren de markt

In een onderzoeksrapport beschrijft de European Securities and Market Authority (ESMA) hoe de crypto-markt precies in elkaar steekt. Zo blijkt dat de markt wordt gedomineerd door slechts 10 handelsplatformen, namelijk Binance, Upbit, OKX, Coinbase, Bybit, Huobi, Uniswap, Kraken, KuCoin en MEXC. Samen bedienen die platformen maar liefst 88% van de hele markt.

Binance is al jaren heer en meester in crypto-land, en zelfs nu geldt dat volgens ESMA nog. Vorig jaar kwam Binance in de problemen met een groot aantal overheden, waarna het een groot deel van zijn marktaandeel verloor. Toch is het platform hier goed van hersteld. Eind 2023 had het volgens ESMA 49% van de markt in handen.

De eerstvolgende in de lijst wat marktaandeel betreft zijn UPbit en OKX, met respectievelijk 7% en 6%. Coinbase en Bybit bedienden respectievelijk 6% en 4% van de markt. Opvallend is dat de beleidsmaker ook de decentrale exchange (DEX) UniSwap meerekent, die de enige van zijn soort in de lijst is.

Wel is Binance’ marktaandeel wat handelsvolume betreft sinds eind 2022 flink gekrompen, rond dat moment had het nog ongeveer 60% van de markt in handen. Het marktaandeel heeft kunnen groeien doordat het handelsvolume van andere platformen nog harder is gekrompen. Alleen Bybit was een uitzondering op die regel; op Bybit groeide het handelsvolume met maar liefst 378% ten opzichte van eind 2022.

Advertentie

Stablecoins nog steeds belangrijk voor crypto

Verder concludeert dat stablecoins de markt domineren. Ongeveer 65% van alle transacties met cryptocurrencies vindt plaats met behulp van stablecoins; kennelijk heeft de instabiliteit van veel van deze tokens de afgelopen jaren hier weinig aan veranderd.

Bij slechts 20% komen fiat-valuta aan de pas. Het meest opvallende daarvan is dat het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse won (KRW) ongeveer is verdubbeld in één jaar tijd. De Koreaanse won is nu net als de Amerikaanse dollar goed voor ongeveer 40% van de markt. De euro blijkt nog niet eens goed te zijn voor 10% van de markt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie