Roy van Krieken Roy van Krieken
03/10/2022 18:01 15 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 20:09

Tornado Cash gebruikers op Ethereum verdwijnen na Amerikaanse sancties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Tornado Cash ontwikkelaar blijft nog langer vastzitten in Nederland

Foto: Design Projects/Shutterstock

De populaire crypto-mixer Tornado Cash op Ethereum (ETH) werd een tijdje terug het doelwit van zware sancties vanuit de Amerikaanse overheid. Het gebruik van de dienst werd voor alle Amerikaanse staatsburgers verboden. Het blijkt dat dit een groot effect heeft gehad op de activiteit op Tornado Cash. Het aantal maandelijkse gebruikers is met maar liefst 50% gekelderd.

Ripple (XRP) en cosmos (ATOM) maken hun entree op grote cryptobeurs
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Tornado Cash op Ethereum

Dat blijkt uit data van Dune Analytics. In juli van dit jaar, vlak voordat de sancties bekend werden gemaakt, had het platform nog zo’n 2.600 actieve gebruikers per maand. Slechts 30 dagen later was dit aantal gezakt tot slechts 1.300 actieve gebruikers per maand. Ook de hoeveelheid stortingen en opnames heeft flinke klappen gekregen. Op dit moment zijn deze bedragen nog slechts 10% van wat ze waren in juli.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën legde aan het begin van augustus sancties op aan de populaire crypto-mixer, omdat de dienst werd gebruikt door de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus Group. Het ministerie van Financiën had gezegd dat Tornado Cash was gebruikt om meer dan 7 miljard dollar wit te wassen sinds de lancering van de controversiële dienst.

Het lijkt er in ieder geval wel op dat de Amerikaanse sancties hebben gewerkt. Al vrij snel hieropvolgend ging de website van de dienst ook uit de lucht. Desondanks leek Tornado Cash toch weer op te staan uit de dood en verscheen de verboden crypto-mixer weer op GitHub, zo was onlangs te lezen in het ethereum nieuws.


.

Opgepakte Tornado Cash ontwikkelaar

De hele saga rondom Tornado Cash kreeg ook een Nederlandse wending nadat een ontwikkelaar op het platform in Amsterdam werd opgepakt door de FIOD. Een paar dagen geleden werd bekend dat de ontwikkelaar in kwestie, Alexsey Pertsev, tot minimaal eind november vast zal blijven zitten. 

Pertsev werd onder meer verdacht van het financieren van terrorisme en witwassen. Daarnaast zou hij zelfs banden hebben met de Russische inlichtingendienst, de FSB.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie