Simon Bosch Simon Bosch
14/12/2023 20:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/12/2023 19:02

Verboden crypto witwasmachine verwerkt nog steeds tientallen miljoenen

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Verboden crypto witwas machine verwerkt nog steeds tientallen miljoenen

Foto: JuanjoDiaz_JD/Shutterstock

In augustus van vorig jaar besloot het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën om de crypto mixer Tornado Cash aan banden te leggen. Sindsdien is het illegaal om de dienstverlener te gebruiken. Toch is de dienst in 2023 relatief veel gebruikt. Volgens blockchain-analysedienst CertiK heeft het protocol dit jaar 108 miljoen dollar van criminelen verwerkt.

Memecoin-maker voor Solana draait monsteromzet
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Tornado Cash nog steeds gebruikt

Uit gegevens van CertiK blijkt dat Tornado Cash ook dit jaar is gebruikt voor malafide doeleinden. In het geval van minimaal 12 transacties was het geld afkomstig van in 2023 uitgevoerde exploits van crypto-protocollen en diensten.

Bovendien is ongeveer 300 dollar aan gestolen cryptocurrencies beland in bitcoin (BTC), waarvan een deel weer is beland bij verscheidene crypto-privacydiensten. Tornado Cash is namelijk niet de enige mixer in de industrie. Zo werd de mixer Sinbad volgens CertiK ook gebruikt door criminelen, waaronder door hackers van het Noord-Koreaanse Lazarus Group.

Een derde van de verliezen in de 50 grootste exploits is op het Bitcoin-netwerk beland. Voorheen kwam veel meer geld terecht bij Tornado Cash, maar criminelen lijken hier inmiddels van af te zien.

Advertentie

Crypto mixers onder vuur door sancties

Het dalende gebruik van mixers komt volgens het onderzoek door de sancties die Tornado Cash zijn opgelegd en de enorme aandacht die hierbij is komen kijken. Nadat het gebruik van de dienst vorig jaar illegaal werd voor Amerikanen volgden veel andere overheden.

Zo arresteerde de Nederlandse politie Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev op grond van helpen met witwassen. Daar wordt het protocol immers voor gebruikt. Volgens CertiK gebruikten grotere criminelen in 2023 Tornado Cash ook om bedragen van meer dan 50 miljoen dollar wit te wassen.

De dienst was na de strenge sancties namelijk nog steeds te gebruiken. De dienst maakt gebruik van smart contracts, en is dus niet zomaar een bedrijf waar je de servers van offline kan halen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie