Simon Bosch Simon Bosch
01/07/2022 14:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2022 14:17

Verkoopt Coinbase gebruikersgegevens aan de Amerikaanse overheid?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Crypto-exchange Coinbase is de afgelopen tijd verschillende keren in het nieuws geweest, en niet op een positieve manier. Eerst moest het bedrijf al benadrukken dat je tokens op de exchange gewoon veilig zijn, en dat een faillissement niet om de hoek is. Nu scheen dat Coinbase je locatie verkoopt aan de Amerikaanse overheid, maar dat wordt door het bedrijf ontkend.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Vreemde situatie bij Coinbase

The Intercept schreef twee dagen geleden dat Coinbase de geolocatie van gebruikers doorspeelt aan de Immigrations and Customs Enforcement (ICE) in de VS. De afkorting ICE moet je niet verwarren met de gelijknamige financiële dienstverlener. Een juridisch document bevestigt dat het inderdaad gaat over het verkopen van je locatie aan de Amerikaanse overheid.

Het document noemt Coinbase Tracer, een reeks tools waarmee je transacties op verschillende blockchains kan natrekken en kan koppelen aan andere transacties en wallets. Samen met de identificatieplicht van accounts op exchanges zijn dit dus ideale surveillancetools. Er is ondersteuning voor een klein tiental blockchains, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Tether’s USDT. ICE zou hier nu toegang tot hebben gekregen.

De informatie rondom de verkopen van locatiegegevens is een stuk onduidelijker. Het is niet bekend of deze gegevens van het Coinbase handelsplatform komen of dat ze ergens anders vandaan komen. De software is voor algemeen gebruik met cryptocurrencies, niet uitsluitend voor het handelsplatform.

Advertentie

Coinbase ontkent

Op Twitter benadrukt Coinbase dat het je klanteninformatie verkoopt aan gebruikers. ‘Onze eerste zorg zal altijd het bieden van de best beveiligde crypto-ervaring aan gebruikers zijn,’ verklaart het bedrijf. Verder zouden de tools ontwikkeld zijn om te voldoen aan regulaties rondom criminaliteit, zoals witwassen en het financieren van terrorisme. ‘De data is afkomstig van publieke bronnen en gebruikt geen Coinbase-gebruikersdata,’ zo benadrukt Coinbase. De tool zal dus geld kosten, niet de gebruikersdata.

Toch is het opmerkelijk dat locatiedata überhaupt wordt genoemd. De informatie moet immers ergens vandaan komen. Het is goed mogelijk dat er in de nabije toekomst een wet wordt aangenomen waarmee het verplicht wordt voor exchanges om dit soort data ook door te geven. Veel apps en websites maken immers ook gebruik van cookies, nog niet zo lang geleden was dat niet zo.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie